top of page

Aaron Terhaar Tekenaar van Andrea Beaty


'Want elke niet-volmaakte held die met een opgave start doet hij kan met hoop in zijn hart'


Dit prentenboek gaat over Aaron die leren lezen en schrijven moeilijk vindt. Liever tekent hij de hele dag. Dat Aaron van verhalen houdt, wordt snel duidelijk. Hij ziet alles voor zich en tekent alles (na). Hij redt zich eerst goed, maar bij juf Groenhart wordt het nog moeilijker. Hij doet heel hard zijn best, maar het lukt hem gewoon niet. Als hij een eigen geschreven verhaal moet voorlezen aan de klas, vertelt hij in prachtig beeldende taal zijn verhaal. Dat doet de juf in zien dat hij hulp nodig heeft.


In rijm wordt het hele verhaal verteld, erg poëtisch. Misschien soms wel iets te zweverig voor jonge kinderen, want een aantal zinnen zijn best diepgaand, bijvoorbeeld: ' zoals de machtigste vlammen het donker bedwingen kan de hoop in je ziel met één vonkje ontspringen.' Neemt niet weg dat het niet mooi is.; de taal is echt prachtig.

Meest geschikt om voor te lezen aan kinderen in groep 3, juist vanwege het onderwerp en de taal in het boek. Vanaf groep 4 kan het boek (samen of zelf) gelezen worden door kinderen die lezen moeilijk vinden, omdat het lettertype speciaal ontwikkeld is voor kinderen met dyslexie. Er staan nog wel wat lastige woorden in voor jonge lezers, dan is samen lezen juist fijn. Zo krijgen kinderen meer plezier in lezen!


Heel goed dat er boeken zijn die gaan over dat leren lezen en schrijven niet zo makkelijk is. Achterin het boek wordt uitgelegd dat Aaron dyslexie heeft en dat leerproblemen niks zeggen over intelligentie, creativiteit, vriendelijkheid, bereidheid om te werken of over hoe geweldig iemand is.


Mooi dat afgesloten wordt met 'we hebben allemaal onze eigen superkracht en onze eigen worstelingen. Dat maakt elk van ons uniek, mooi, sterk en van belang voor de wereld."

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page