top of page

Dromen van applaus van Léonie Dieleman


Dit echte (redelijk handzame) voorleesboek bevat veel tekst en daarom is het ook echt een voorleesverhaal. Bij het openslaan, leek het eerst haast te veel tekst, maar al snel zat je helemaal in het verhaal. Een verhaal over stoute dromen hebben, want eigenlijk hebben de olifant dat. Ze willen namelijk allemaal gekozen worden voor een zeer belangrijke taak, namelijk het begeleiden van het stamhoofd. Ze vinden zichzelf het best; ze dromen allemaal van applaus. Eigendunk hebben ze wel en indruk maken doen ze graag. Al snel wordt duidelijk dat ze allemaal hun eigen talenten hebben en daarom allemaal bijzonder zijn. Als er ineens een man in nood hulp vraagt, weigeren ze, want die belangrijke taak is echt wel belangrijker dan een man in nood. Toch is er één olifant, Grootgrijs, die besluit te helpen en wat er dan gebeurt...zo mooi!

Wat opvalt aan dit boek is de sprankelende, vormgeving: het bijzondere lettertype en de lieve kleuren. Tekst en illustraties vullen elkaar perfect aan. Bij het lezen ben je direct geboeid, want wie is nou wie? Juist dat is wat kinderen graag willen weten. Zijn alle genoemde olifanten te herkennen? Misschien niet direct op de eerste bladzijde, want het is nog een leuk puzzeltje, maar naarmate het verhaal vordert, weet je al snel genoeg wie wie is in dit verhaal. De kenmerken van de olifanten zijn niet alleen te zien in de namen, zoals Goud-in-de-mond, Groottand en Oorwapper, maar dus ook in de illustraties.


En Grootgrijs? Die sluit je in je hart.


Je kunt het boek goed inzetten bij het bespreken van diverse thema's: een ander helpen, omgaan met een ander, diversiteit, saamhorigheid en elkaar accepteren zoals je bent.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page