top of page

Een zwaluw in de winter van Timothée de Fombelle


Een verrassend, hartverwarmend en ontroerend verhaal over eenzaamheid, hoop, verbondenheid en moed.


Een eenzame oudere chauffeur, zonder naam, met zijn gele busje, is op weg naar Engeland. Vanuit Genua moet hij een lading Italiaans ijs naar Engeland brengen. Hij moet langs Calais en uit het verhaal blijkt dat hij dat een moeilijk punt vindt: ‘die toestanden bij de tunnel onder het Kanaal die hem de afgelopen maanden steeds bozer en banger hadden gemaakt’. Duidelijk wordt dat hij alle deuren sluit vlak voordat hij bij Calais komt en de schimmen die met hem mee proberen te rennen niet prettig vindt. Een heel actueel heftig onderwerp wordt vanuit gevoel beschreven, waardoor het sneller zal aanslaan en begrijpelijker is. Op exact hetzelfde moment reist er nog iemand naar het noorden, de zwaluw Gloria, al zestien jaar en tijdens haar derde winter had zij in Afrika een ongeluk gehad. Ze werd opgevangen door een jongen, van wie ze zich nu sterk afvraagt waar hij toch is. Gloria snapt het niet, ze vliegt tegen de richting in naar het noorden, niet iets heel logisch voor een zwaluw in de winter. Zal de zwaluw de kou kunnen trotseren en waarom vliegt ze zo doelbewust ergens naartoe zonder dat ze weet waarnaar toe? Zal de chauffeur of de vluchteling een doel zijn van de zwaluw?

Prachtig hoe het verhaal van de zwaluw, het verhaal van de vluchteling en het verhaal van de chauffeur samen komen op kerstavond. Nog mooier is misschien wel het feit dat de zwaluw zich opoffert voor haar iemand zonder dat ze daar weet van heeft. Heel sterk opgebouwd en bij elkaar gebracht. Het verhaal zal zeker tot het eind boeien, omdat er steeds op goeie momenten wordt gewisseld tussen chauffeur en zwaluw. Als het eind dan eenmaal in zicht is, heb je nog niet direct door hoe de vork in de steel zit. Bij de laatste bladzijden krijg je zeker een brok in je keel; adembenemend ontroerend krachtig.


De illustraties zijn van Thomas Campi en maken het verhaal echt compleet. De sfeer die ze uitstralen passen perfect bij het verhaal; sfeervol, strak, maar ook hartverwarmend en ontroerend.

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page