top of page

Ik, Octopus van Magdalena Rutová

Een groot boek met een origineel en verrassend verhaal dat vanuit een octopus gezien de goede en minder goede kanten van de mens uitlicht. Het hele verhaal is voorzien van prachtige, kunstzinnige illustraties waar ontzettend veel op te zien en waarin het perspectief erg opvalt. Grote kans dat je een glimlach krijgt bij het lezen en bekijken van dit boek.


Het verhaal in dit boek gaat over een octopus die gefascineerd is door de mens. Ze is de mens zo dankbaar voor alle spullen die zij dumpen of kwijtraken in zee waarmee zij haar leefplek gezellig maakt, dat ze graag eens nader onderzoek wil doen naar de mens en aan land gaat. Ze besluit een boek te schrijven over de mens en laat dat nou toevallig dus 'Ik, Octopus' zijn. De knipoog naar hoe vervuilend wij als mens zijn is duidelijk, maar door deze insteek vanuit een octopus die ons juist zo interessant vindt, voelt het gehele boek als fijn en positief. De octopus beleeft de gekste, maar ook normaalste dingen aan land. Er gebeuren ook minder aangename dingen waarmee de octopus laat zien dat wij mensen echt niet altijd leuk zijn. Zo wordt de octopus bijvoorbeeld ontvoerd. Toch weet Magdalena Rutová het verhaal steeds zo te draaien dat het voelt als een leuk en soms grappig geheel. De octopus blijft lovend over ons, de mens.


Wat opvalt aan het boek is niet alleen de cover, maar ook het formaat. Het is een groot boek met steeds aan een kant van de bladzijde tekst die toegankelijk en aantrekkelijk is én zeer vlot leest (ondanks dat het als veel voelt) met daarnaast een grote illustratie waarin tal van details te zien zijn. Vooral opvallend is het perspectief en de kunstzinnige creatieve en originele stijl. Magdalena Rutová heeft zeer sterk gespeeld met de beelden in dit boek. De details en de kleine grapjes maken het een feestje om naar te kijken. Een prachtig geheel.


Een boek over de mens, over elkaar respecteren, over dieren, over normen en waarden en over het zorgen voor elkaar en de wereld. Veel onderwerpen dus waarbij je dit boek kunt inzetten om voor te lezen of om te bespreken.


Geschikt om voor te lezen én om zelf te lezen. Voorlezen kan zeker al vanaf een jaar of 6 en zelf lezen is het meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8 of 9.

Auteur: Magdalena Rutová

Vertaler: Petr Karlíček

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 8+

Uitgeverij: Parade

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page