top of page

Piet de kat die wil weten wat hij wél mag eten van Yvonne Jagtenberg


Wat meteen opvalt bij dit boek is dat het lekker groot is, dat het een knaloranje kaft heeft én natuurlijk vallen de grote kat op de voorkant én de kat op de achterkant enorm op. Die kat heet Piet en is als je het boek opent, volop aanwezig op elke bladzijde. Hij is lekker groot afgebeeld. Al snel wordt duidelijk dat Piet honger heeft en dat hij op zoek gaat naar iets te eten. Bij elk dier dat hij tegenkomt dat hem lekker lijkt om te eten, valt het vies tegen. De vogel, de vis, de rups en andere dieren vertellen Piet namelijk dat ze belangrijk zijn en dat Piet dus niets het bewuste dier mag eten. Piet vraagt zich af of hij ook belangrijk is, want 'alles en iedereen is zo belangrijk'. En of Piet belangrijk is! Maar waarom hij belangrijk is, dat moet je zelf maar ontdekken...


Een voorleesaanrader, want wat kijkt Piet toch steeds bijzonder. Daar kun je al direct aan de hand van de kaft het gesprek over aangaan. Waarom kijkt hij zo beteuterd op de voorkant? Wat zou er aan de hand zijn? Gelukkig, zodra het verhaal begint, ligt Piet languit in het gras (let ook even op de geniale toevoeging van de miertjes die je bijna niet ziet tussen de zwarte grassprietjes) met een tevreden blik. Dat zal elk kind opvallen. Ook al heb je geen kat als huisdier, een liggende kat met zijn oogjes dicht en een tongetje uit de mond, die is tevreden. Dat ziet iedereen. Maar dan, als je steeds verder komt in het verhaal, veranderen de gezichtsuitdrukkingen. Best logisch, want hoe voel jij je als je honger hebt en een knorrende maag hebt? Soms is Piet verbaasd, wat je ziet aan zijn grote ogen en open mondje en dan kijkt hij weer wat beteuterd. Knap hoe Yvonne Jagtenberg dat in een vrij eenvoudig weergegeven kat, duidelijk kan maken. En zie je ondertussen wel dat andere dieren wél bijvoorbeeld de vis en de rups opeten? Waarom mag Piet het dier dan niet eten?

Na het lezen van het boek kun je ingaan op 'belangrijk zijn', want dat komt bij elk dier in dit boek naar voren. Wat is dat eigenlijk? Ook leent dit boek zich goed voor het ingaan op wat dieren eten én dat dieren elkaar nodig hebben om te kunnen leven. Kijk maar naar de rups en de vogel. En kinderen leren dat vliegen weer alle poep opruimen.


De kleurrijke illustraties zijn kenmerkend en nodigen uit. Piet die zo groot afgebeeld staat, trekt natuurlijk direct alle aandacht naar zich toe. Af en toe zie je leuke kleine details (zoals de mieren of het poepgat), maar vooral grote dieren en terugkerende voornamelijk zwarte streepjes gras.


Kortom, een leerzaam, prachtig vormgegeven boek over een leuke kat, waar zeker wel meer verhalen over mogen komen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page