top of page

Wervelende wereld: Bijen van Camilla de la Bédoyère

'Wervelende wereld: Bijen' is een kleurrijk, leerzaam en informatief kinderboek waarin je alles leest over de bij. Het boek is een ware ontdekkingstocht en vraagt erom zorgvuldig uitgeplozen te worden. Juist nu het niet zo goed gaat met de bij is een boek als dit een uitkomst om de bij te leren kennen, te leren waarom de bij het zo moeilijk heeft en wat jij kunt doen om de bij te helpen. En dat laatste bestaat soms uit heel kleine dingen.


Een boek met zo'n sprankelende vrolijke voorkant is direct aantrekkelijk dat je de wereld van de bijen direct in wilt duiken. Sla je het boek open dan is die wereld nog steeds erg mooi en kleurrijk. Met overheersend oranje, geel, rood, groen en paars is het een fleurig geheel. De illustraties van Philip Giordana maken dit boek dan ook tot een waar feestje. Zijn stijl is bijzonder kunstzinnig en toch zijn de bijen redelijk natuurlijk weergegeven. Heel mooi gedaan.


Je leest in dit boek ontzettend veel kleine stukjes informatie over de bij. Zo lees je onder andere over de bouw van de bij, zintuigen van de bij, lichaamstaal, verschillende soorten bijen, hoe je bijen kunt houden en wat je kunt doen om de bij te helpen in de strijd tegen klimaatverandering. De opbouw van het boek lijkt dus best logisch, alhoewel je op de eerste bladzijden direct wordt overladen met informatie, waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je misschien wat informatie hebt gemist. De aanhouder wint, want hoe veder je komt in het boek, hoe meer je van de wereld van de bij begrijpt.


De wijze waarop de informatie is beschreven is kort, maar krachtig. De korte stukjes tekst kunnen daarbij aanvoelen als veel informatie, doordat sommige begrippen die nog niet bekend zijn bij de kinderen of niet eerder aan bod zijn geweest, niet altijd even helder worden uitgelegd. Sommige van deze begrippen worden achterin het boek uitgelegd. Fijn zo'n woordenlijst! Af en toe lees je op een aantal bladzijden hetzelfde. Dat helpt om verbanden te zien tussen de diverse onderdelen in dit boek. Soms kan het wat fragmentarisch aanvoelen en wil je eigenlijk meer lezen over een specifiek onderwerp. Dit nodigt juist uit om zelf op onderzoek uit te gaan om meer te weten te komen over de bij, al dan niet in dit boek. Vanwege deze redenen, is het het meest geschikt vanaf een jaar of 8 om zelf te lezen.


Een boek om heerlijk in je eentje te ontdekken, maar ook in de klas kun je alle kanten op met dit boek, juist in de lente of als je bezig bent met eten (honing), het klimaat (het gaat slechter met de bij) of met de bloemetjes en bijtjes... Hier kun je een handige poster voor in de klas downloaden als je aan de slag gaat met dit boek.

Schrijver: Camilla de la Bédoyère

Illustrator: Philip Giordano

Vertaler: Trijnie Duut

Jaar: 2024

Genre: informatief

Leeftijd: 8+

Uitgeverij:

댓글


bottom of page