top of page
Bezoek Mark Janssen

Donderdag 2 maart had ik, samen met mijn dochter, de eer om illustrator en kinderboekenschrijver Mark Janssen te ontmoeten. We spraken over liefde voor kinderboeken, Marks kinderboeken, zijn loopbaan en zijn gezin.

In zijn sfeervolle woonkamer, nam Mark Janssen ons mee in zijn verhaal. Hij illustreerde eerst heel veel diverse boeken van anderen, wat hij ook wel fijn vindt, omdat het concept en het verhaal door iemand anders wordt bedacht; hij hoeft het verhaal alleen maar te verbeelden. Hij noemt een voorbeeld van hoe dat in z'n werk ging bij het recent uitgegeven boek van Lotte Stegeman Ik voel ik voel wat jij niet ziet; dat was bijzonder omdat zelfs de verbeelding achterwege moest blijven. Het is immers een non-fictie boek. 

Het uitbrengen van zijn eigen boeken lukte uiteindelijk via Lemniscaat met Niets gebeurd in 2016. Het liefst schrijft én illustreert hij steeds geheel nieuwe verhalen. Die inspiratie haalt hij uit de simpelste dingen, dichtbij en ver weg, zoals bijvoorbeeld de bezoeken aan Nepal die hem tot de uitwerking van Altijd Dichtbij brachten. 

Met één prentenboek is hij best een tijd bezig; tussen de 6 tot 8 maanden. Het moet echt goed zijn. Niet zo gek dus dat hij ook wel eens niet tevreden is over een idee en weer opnieuw begint. Dat proces om tot een boek te komen waar hij echt tevreden over is, kost tijd, maar zorgt uiteindelijk voor de meest prachtige boeken. 

Eén illustratie uit het prentenboek Eiland is door Mark aangepast voor mijn website  dus ik stipte graag dat boek nog aan. Hij vertelde over het proces van wel of geen tekst bij dit verhaal en dat een aantal buitenlandse uitgevers juist wel gekozen heeft voor tekst in dit boek. Het vraagt immers een andere aanpak voor de ‘lezers’...

Marks boeken doen het goed in heel veel diverse landen. Prentenboek Eiland is tot nu toe al uitgebracht in 21 talen. Dat is ook de reden dat hij graag naar de Bologna Children’s Book Fair gaat die een paar dagen na ons bezoek start.

Uiteraard hoorde een kijkje in zijn werkkamer er ook bij. We keken onze ogen uit. Aan de wand stonden een paar goed gevulde boekenkasten met heel veel boeken: Nederlandse uitgaves, maar ook allerlei buitenlandse uitgaves. De mooiste wand was toch wel de wand waar op planken zijn hele oeuvre uitgestald stond. Ik noem wat titels die er stonden (al dan niet in een andere taal): Niets gebeurd, Dino's bestaan niet, Sinterklaasliedjes, Dromer, Raar, Stop! Monsters!, Eiland, Altijd Dichtbij, Sneeuwwit, Soms als ik een vlinder zie, Jungleboek, Ik voel ik voel wat jij niet ziet en het meest recente Het Ministerie van Oplossingen en het spook van de Haviksburcht.

Last but not least. Mijn dochter mocht proeflezer zijn en we bekeken prenten uit zijn nieuwste nog uit te geven prentenboek. We verwonderden ons en genoten van het verhaal. We kijken nu al uit naar dat boek!

Meer weten over Mark Janssen? Ga naar zijn website of lees een aantal recensies op deze site.

Boeken Mark Janssen
Bezoek Mark Janssen
bottom of page