top of page
Illustrators in het zonnetje

Een kinderboek is meer dan een verhaal alleen. Je merkt vaak dat het verhaal belangrijker lijkt dan de illustraties in een verhaal. Soms logisch, als er misschien weinig illustraties zijn, maar eigenlijk ten onrechte. Op deze pagina zet ik graag verschillende illustrators van kinderboeken in het zonnetje! Ze verdienen veel (meer) aandacht. En er zijn er heel veel!

Iedere illustrator heeft zijn of haar eigen stijl: zwierig, betoverend, sprookjesachtig, fantasierijk, mysterieus, grappig, vertederend.... Maar ook alle manieren van werken zijn anders: tekenen, aquarel, acryl, gouache, analoog, digitaal, collages, knipkunst, linoprints, inkt en meer... De een illustreert realistisch, de ander surrealistisch. Weer een ander tekent voornamelijk mensen of juist vooral dieren of misschien alleen informatief...

Veel kinderboeken bevatten werkelijk bijzondere illustraties die het verhaal hét verhaal maken. Dat is zeker niet alleen in prentenboeken zo. Ze zijn vaak aanvullend op het verhaal, zorgen voor een prachtig samenspel tussen tekst en beeld of ze geven net even iets meer beeld bij een verhaal, waardoor kinderen de gebeurtenissen beter begrijpen. Om nog maar te zwijgen over de kracht van tekstloze prentenboeken. Vooral voor jonge kinderen kunnen illustraties helpen om een verhaal te begrijpen. Voor oudere kinderen is het weer een ander verhaal. Soms helpt het dan juist om geen illustraties toe te voegen, zodat kinderen hun eigen beelden kunnen vormen bij een verhaal. 

Maar één ding is zeker: illustraties zorgen voor meer leesplezier en ze bevorderen de leesvaardigheid. De kracht van illustraties is groot en daarom mogen illustrators best nog meer waardering krijgen voor hun werk.

 

Het is haast onmogelijk om over alle illustrators iets te plaatsen, maar per maand zet ik één illustrator in het zonnetje, waarbij ik probeer in te gaan op de kracht of specifieke talenten van deze bewuste illustrator. Dit doe ik op diverse manieren. Klik op de foto van de illustrator hieronder voor meer informatie.

Nicole van Dooren
Marijke Klompmaker
Janneke Ipenburg_edited.jpg
Myriam Berenschot
Esther Leeuwrik
Stern Nijland
Linda de Haan
bottom of page