top of page
Thema kinderboekenweek

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is 'Bij mij thuis'. Tijdens deze week staat alles in het teken van dit thema en zijn er allerlei leuke extraatjes. De Kinderboekenweek is al sinds 1955 een succesvol leesbevorderingsprogramma. Sinds een aantal jaren start deze week met het Kinderboekenbal waar zo'n twintig jaar later de Gouden Griffel en het Gouden Penseel worden uitgereikt. Op deze pagina vind je meer informatie over de Kinderboekenweek van dit jaar, het Kinderboekenweekgeschenk, het Prentenboek van van de Kinderboekenweek, de thematitels, de Makkelijk Lezen Lijst en meer kinderboekentips die passen bij het thema. Het thema is breed, dus de verzamelde kinderboekentips zijn ook breed: je thuis voelen, heimwee, vluchten, tradities thuis, gezin, scheiding, ouders, huizen, familiegeschiedenis, diversiteit en meer.

Kenmerkend voor de Kinderboekenweek zijn in ieder geval:

- Het Kinderboekenweekgeschenk

- Het Prentenboek van de Kinderboekenweek

- Het gedicht van de Kinderboekenweek (dit jaar niet van toepassing)

Thematitels voor groep 1&2, groep 3&4, groep 5&6 en voor groep 7&8.

- De Kinderboekenweekkrant

- De Voorleesgids

- Makkelijk Lezen Lijst

- Het Kinderen voor kinderen-lied (klik hier voor het lied)

Kinderboekenweekgeschenk

Kinderboekenweekgeschenk
Ravi en de laatste Magie van
Sanne Rooseboom

Ravi en de laatste magie

In de flat waar Ravi met haar moeder en broertje woont is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. De gemeente vindt een plekje in een tehuis voor oude mensen. Niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste tovenaar kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen? 

Prentenboek van de Kinderboekenweek
Mijn huis is jouw huis van
Yvonne Jagtenberg

De moeder van Pats woonde in haar eentje in een huisje. Toen werd ze verliefd op een man die van alles twee had. Twee oren en twee kinderen. ‘Mijn huis is jouw huis,’ zei de moeder van Pats. Daar bleef het niet bij; tante Kee kwam logeren en er werd een kamertje bij gebouwd. En ook voor Berend Botje en een bereleuke oom met vriend bouwen ze extra kamers. Zo komen er steeds meer bewoners bij, en steeds meer huis! Tot er op een dag iemand zegt dat het zo écht niet verder kan… 

Mijn huis is jouw huis
Prentenboek van de Kinderboekenweek

Thematitels 'Bij mij thuis'
Dit zijn officieel geselecteerde boeken die zeer goed passen bij het thema. Van de meeste titels, vind je een bespreking op deze site als je klikt op het boek.

Groep 1 &2

Bij ons in de straat
Samen gaan bouwen
De wereld op één moment
Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!
samen zijn we thuis

Groep 3&4

Dit is mijn huis
Iedereen telt mee
Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar
Hier zijn Ari en Loek
Dit gebeurde allemaal echt

Groep 5&6

Beste broers
Kinderen van ver
Groetjes uit Zeerijp
Hotel Bonbien
Ik denk dat ik ontvoerd ben

Groep 7&8

De meestervervalser
Mijn jaar in een tent
Het ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis
De jongen met de negen wensen
Hoe voed ik mijn ouders op
Thematitels

Makkelijk Lezen Lijst
Sinds drie jaar heeft Stichting CPNB een Makkelijk Lezen Lijst samengesteld, speciaal voor de Kinderboekenweek. Er staan acht boeken op deze lijst passend bij het thema, bestemd voor kinderen in de groepen 5 tot en met 8.  Het zijn net even andere boeken dan de thematitels. Juist boeken die net even iets makkelijker lezen, om kinderen te motiveren die bijvoorbeeld met tegenzin lezen door leesproblemen.


 

Groep 5&6

mama is mp
betrapt
geloof nooit je broer
allemaal gezinnen

Groep 6&7

krypto
omar
oppasninja
dit is onze wereld
Makkelijk Lezen Lijst

Andere kinderboekentips die passen bij het thema.
Hieronder vind je mijn eigen kinderboekentips die passen bij het thema. Er zijn veel meer kinderboeken die passen bij dit thema, omdat het zo'n breed thema is. Sommige boeken kunnen heel goed in een groep lager en vaak zelfs prima nog een groep (of groepen) hoger. Zo zouden De binnenbaas en Sara Paletti- thuis misschien nog beter passen bij groep 4 en 5 en past Het huis van Hopper ook bij andere groepen, afhankelijk van hoe je dit boek inzet. De boeken die ik heb gekozen vind ik mooi, goed, sterk, passend, divers of gewoon boeken die je moet kennen. Kijk goed wat past bij jouw klas, bij interesses en bij wat speelt of aandacht behoeft!

 
Je kunt de lijsten vergroten en daarna printen door op de lijst te klikken.  Meer informatie over de kinderboeken vind je op de pagina kinderboekrecensies of via de zoekfunctie op deze site rechts bovenin. Sommige boeken zijn bij het publiceren van deze lijsten nog niet of nog maar net verschenen. Die recensies volgen. Nóg meer tips nodig? Kijk hier bij de themalijsten!

Groep 1 &2

Groep 3&4

Groep 1&2
Groep 3& 4

Groep 5&6

Groep 7&8

Groep 5&6
Groep 7&8
Andere kinderboekentips
bottom of page