top of page
Interview Lotte Stegeman

Vrijdag 11 november had ik de eer om in gesprek te gaan met Lotte Stegeman over haar boek Ik voel, ik voel wat jij niet ziet. Een boek dat iedereen, jong en oud, gewoon móet kennen en een boek dat elke leerkracht in de klas moet hebben. En ja, de keuze is reuze in kinderboekenland, maar als je de recensie leest dan snap je waarom je het moet kennen!

 

Wat een warm welkom! Met hond Flip aan onze voeten, raken we niet uitgepraat over Lottes boeken, dieren en de liefde voor lezen. Hond Flip moet zeker vermeld, want die pronkt (klein) op de voorkant van het boek.

 

Voordat Lotte boeken schreef, werkte ze bij Kidsweek als hoofdredacteur en in de avonduren begon ze haar eerste boek te schrijven. Dat proefde naar meer. Na een lange, indrukwekkende fietsreis door Amerika besefte ze dat ze alleen nog maar kinderboeken wil schrijven over onderwerpen die haar liggen; onderwerpen die ze belangrijk vindt, zoals de natuur en het klimaat. 

 

Ze vertelt dat ze ontzettend trots is op Ik voel, ik voel wat jij niet ziet, op de samenwerking met Mark Janssen (die de illustraties verzorgde) en op de lovende recensies. En ze straalt als ze vertelt dat Jane Goodall, toch een zeer gerenommeerd persoon in de dierenwereld, twee lovende pagina's heeft gevuld als voorwoord bij dit boek en dat terwijl ze had gehoopt op een of twee zinnen.

 

Lotte vertelt dat ze op het idee kwam voor dit boek naar aanleiding van een artikel dat ze schreef voor Quest over jaloerse apen. Er is 1,5 jaar hard gewerkt: haar hele hart en ziel zit in dit boek. Lotte heeft veel wetenschappers en experts benaderd om alle informatie te checken. Vanuit een longlist van emoties en toestanden, heeft ze uiteindelijk gekozen voor die emoties en toestanden die haar aanspraken en waar ze echt iets mee kon, simpelweg omdat er vanuit de wetenschap genoeg over bekend is. Ze zocht vervolgens een illustrator, maar hoefde daar eigenlijk niet lang over na te denken. In de illustraties van Mark Janssen zit zoveel liefde voor dieren, natuur en kinderen, dat ze bij hem aanklopte voor de illustraties van haar boek. 

Inmiddels heeft Lotte al een aantal boeken geschreven, waaronder Groene helden van het dierenrijk, De Eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden en Beestachtige buren. Extra leuk: er komt een vervolg op het boek Ik voel ik voel wat jij niet ziet!

Haar favoriete kinderenboek? Alles van Toon Tellegen is prachtig en het recente Terra Utima van Raoul Deleo vindt ze ook fantastisch. 

Ze geeft aan dat ze niet zonder een illustrator kan waarbij tekst en beeld elkaar moeten aanvullen voor een compleet beeld. Dat is goed gelukt met dit boek. Haar eigen favoriete illustratie is niet per se die van haar hond Flip, maar van de hond Gaia. Kijk zelf maar naar de foto, dan snap je het wel.

 

Tip van Lotte voor leerkrachten en pabo-studenten: ga met de klas aan de slag met een boek dat jouw eigen hart sneller doet kloppen. Kinderen voelen het haarfijn aan als je zelf oprecht enthousiast bent. Jouw verwondering zal die van de klas ook sneller doen aanwakkeren.

Meer weten over Lotte Stegeman? Ga naar haar website of lees hier de recensie.

Ik voel ik voel wat jij niet ziet-Flip
Ik voel ik voel wat jij niet ziet2
bottom of page