top of page

Ik voel ik voel wat jij niet ziet van Lotte Stegeman

Een boek om stil van te worden


Dit boek valt op vanwege de prachtige lay-out, de verbluffend levensechte illustraties en als je het boek dan openslaat en even iets leest, is het niet meer weg te leggen. De verschillende emoties, de gevoelens van dieren zijn krachtig beschreven, onderbouwd door veel wetenschappelijke literatuur én verwijzingen naar videofragmenten.

Stap in de jungle van emoties bij het openslaan van dit boek. Lees onder andere over jaloerse apen, bange olifanten, een boze poema, blije parkieten, walgende chimpansees, een rouwende orka, empathische ratten, octopussen met pijn en over de liefde tussen een schildpad en een nijlpaard. Deze gevoelens of emoties worden in dit boek allemaal op min of meer dezelfde manier uitgewerkt. Aan de hand van nauwkeurig onderzoek worden sprekende voorbeelden van emoties van dieren beschreven, waarbij de lezer regelmatig wordt aangesproken op een leuke verrassende manier, voornamelijk door een dier. Lotte Stegeman heeft veel experts en literatuur geraadpleegd om zo dicht mogelijk bij de realiteit te blijven en dat is goed gelukt.

De illustraties zijn wonderbaarlijk levensecht. Mark Janssen vertelde dat het de ogen zijn waar de tekeningen tot leven komen en dat is merkbaar. De emotie spat van de bladzijde af en dat is voelbaar door de ogen van het dier en niet alleen door bijvoorbeeld een openstaande bek van een boze leeuw. Ontzettend knap.


Geschikt voor iedereen. Voor kleuters, om stukjes uit voor te lezen (wees selectief), voor de middenbouw en bovenbouw om samen (of alleen) op ontdekkingstocht te gaan in de wereld van emoties en gevoelens bij dieren (ontdek zelf dat dit een goed boek is om met begrijpend lezen aan de slag te gaan!), maar eigenlijk gewoon voor iedereen een mustread en met name voor degene die geïnteresseerd is in dier én mens. Extra leuke toevoeging zijn de video's op de website van Lotte Stegeman (www.lottestegeman.com).

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page