top of page

Kinderen van ver van Martine Letterie


Vier indrukwekkende verhalen over kinderen die moesten vluchten uit hun eigen land vanwege oorlog. Je leest de verhalen van de jonge Sam, Fatima, Azad en Tamar. Vanuit hun ogen lees je over oorlog, vluchten, cultuurverschillen, tentenkampen en emoties die deze heftige ervaringen oproepen. Het zijn erg aangrijpende, maar tegelijkertijd zeer toegankelijke verhalen, die zijn voorzien van passende illustraties van Saskia Halfmouw. Vooral de sfeer, de angst en het verdriet, is goed merkbaar in de illustraties. Prachtig!


Dat vluchten heftig is voor kinderen wordt goed uitgewerkt, maar zeker niet zwaar. Dit boek kan kinderen vanaf een jaar of 8 helpen om kinderen die oorlog hebben meegemaakt beter te begrijpen. Het taalgebruik is fijn, waardoor het boek erg prettig leest.


Sam en Fatima vluchten uit Syrië, Azad en Tamar uit Afghanistan. Twee verschillende werelden. Die werelden worden per kind op een fijne manier geschetst. Je krijgt dus ook een goed beeld van gebruiken van de streek of van het land waar Sam, Fatima, Azad en Tamar woonden. Denk aan een bruiloft, eten en drinken, verschil man en vrouw en gebruik hoofddoek.

De verhalen hebben veelal een open eind. Je wilt weten of en hoe de personen in het verhaal elkaar terug hebben gevonden of hoe ze uiteindelijk in Nederland terecht zijn gekomen. Niet elk kind zal dit open eind fijn vinden, maar de oplettende lezer heeft op de eerste bladzijde al kunnen lezen (bij het inleidende stukje), dat deze kinderen Nederland zeker bereiken. Gelukkig lees je in een apart hoofdstuk, namelijk in het hoofdstuk 'In Nederland' hoe alles afgelopen is en hoe het nu gaat met Sam, Fatima, Azid en Tamar. En uiteindelijk lees je in het laatste hoofdstuk waar de kinderen van dromen voor de toekomst. Ze zitten samen in de taalklas.


Ik mocht de boekpresentatie in Zutphen bijwonen, waar de twee geïnterviewde meisjes ook waren. Extra indrukwekkend, omdat het hun verhaal is....


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page