top of page

Mijn jaar in een tent van Tiny Fisscher


Zwaan is een dappere meid van 11 jaar die besluit een jaar in een tent te gaan slapen in haar achtertuin als haar meester Sinan een challenge-week aankondigt. De kinderen mogen zelf een goed doel bedenken. Zwaan wil geld inzamelen voor de vluchtelingen. Ze vraagt mensen haar te sponsoren: voor elke nacht in de tent mogen mensen haar sponsoren. Klinkt niet heel bijzonder, maar ze is nogal bang aangelegd. Dus voor haar is het een extreme uitdaging, alleen slapen in een tent in een grote tuin (met geen directe buren). Zo is ze bang in het donker, slaapt ze normaal gesproken nog met een nachtlampje en is ze bang voor de gevolgen als ze een fout maakt bij het oversteken op een zebrapad: de zwarte strepen aanraken, brengt volgens haar ongeluk. Zwaan maakt het wel heel gek, ze besluit geen week, maar een jaar in de tent te gaan slapen...


Krachtig zijn de verwijzingen naar bijvoorbeeld andere boeken (Ministerie van Oplossingen van Sanne Rooseboom bijvoorbeeld) en gebeurtenissen die nu nog steeds spelen. Denk aan de vluchtelingenkampen waar kinderen in erbarmelijke omstandigheden leven. Ook het moeilijke probleem 'ga terug naar je eigen land' komt voorbij. Eén leerling in de klas van Zwaan heeft een vader die zo denkt en dat heeft invloed op haar eigen kijk op deze mensen. Zwaan beleeft veel bijzondere momenten in haar tent (maar ook buiten haar tent...): spannende nachten met gekke geluiden, stormnachten, onweer, lekkages, ze leert nieuwe mensen kennen, gaat blogs schrijven, vlogs maken en komt in kranten en op tv.


Als je de achterflap leest dan lijkt een bijzondere gebeurtenis een tijd geleden een hele belangrijke rol te gaan spelen in het boek. Toch speelt het maar een minimale rol. Af en toe komt het terug; de heftigheid van die gebeurtenis wordt vooral voorzichtig uitgewerkt en niet al te zwaar beladen. Het einde is voor veel lezers wel wat voorspelbaar, maar dat mag de pret zeker niet drukken!


De oplettende lezer zal de jaargetijden herkennen in de illustraties. Heel leuk gedaan om zo het jaar aan te geven bij de start van de hoofdstukken.


Lekker vlot geschreven en heel toegankelijk!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page