top of page

Iedereen telt mee van Kristin Roskifte


Een origineel kijk-en zoekboek voor de middenbouw.


Je leest per bladzijde over een of meerdere personen, in volgorde van 1 tot en met 30 om daarna per tientallen en weer andere getallen verder te gaan met als laatste getal 1000. Waarom de keuze op deze getallen is gevallen na de 30, is niet helemaal duidelijk. De getallen zijn op elke bladzijde goed duidelijk afgebeeld, waardoor je in elk geval goed weet om welk getal het gaat.


Het is niet alleen een simpel zoek- of telboek; je volgt personages; sommige komen later weer terug en soms moet je terugbladeren om meer te lezen over weer andere personages. Uiteindelijk hebben veel personen met elkaar te maken; meer dan je denkt. Dat merk je bijvoorbeeld aan teksten als:


'Vier mensen in een bandje. Een van hen is een tweeling

Een van hen denkt aan het verjaardagscadeau voor haar dochter.

Een van hen zal binnenkort gewond raken.'


Als je die tekst voor het eerst leest, zonder de insteek van het boek te snappen, lijkt dat wat vreemd, maar je zult merken dat zulke teksten de lezer scherp houden. Je moet dus op de bladzijden daarna goed opletten of je verbanden kunt vinden. Best lastig met zo veel bladzijden, want het is een dik boek dus je bent wellicht snel de tekst van een bladzijde kwijt. Toch is dit boek wel een mooie uitdaging voor kinderen vanaf de middenbouw; meest geschikt vanaf groep 5, vanwege de soms best complexe teksten en hoge getallen.

Door de overzichtelijke illustraties waar veel in te zien is en doordat het boek een boek van groot formaat is, is het een fijn duidelijk boek. Achterin staan nog wat extra opdrachten bij personages in het boek om over na te denken of om op te zoeken.


Iedereen telt mee is een thematitel van de Kinderboekenweek 2023. Best begrijpelijk, want dat iedereen anders is, wordt goed duidelijk. Toch lijkt het thema Bij mij thuis iets minder goed terug te vinden in dit boek als je de letterlijke insteek neemt. Het lijkt eerder een boek om verschillen tussen mensen te leren ontdekken en verbanden in een verhaal terug te kunnen vinden. Verschillen in het dagelijks leven of verschillen als het gaat om wat mensen interesseert, dat is wat krachtig in dit boek verwerkt is. Een goed boek om met kinderen te bespreken wat relaties en verbanden zijn, zowel inhoudelijk als tekstueel gezien.


Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page