top of page

Dit is mijn huis van Isabelle de Ridder & Hiky Helmantel


Dit is een boek in de serie Willewete. Deze serie bevat allerlei informatieve prentenboeken voor kinderen vanaf een jaar of 5 en is speciaal ontwikkeld om antwoorden te kunnen geven op vragen van jonge kinderen, van kleuters dus. Er is veel verschil tussen de boeken in deze serie. Dit is mijn huis is een voorbeeld van een relatief sterk boek, omdat alle facetten van wonen en huizen voorbijkomen waar een kind in geïnteresseerd is of kan zijn.


Dit boek start met een verhaal vanuit een paar kinderen, waarna vanuit die kinderen de diepte ingegaan wordt. Je leest over soorten huizen, vroeger en nu, bijzondere huizen zoals een woonwagen en een boerderij, hoewel je je kunt afvragen of een boerderij wel zo bijzonder is..., over unieke huizen, over wie een huis bouwt en wat er bij komt kijken (of wie er bij komen kijken), over wat je doet in een huis, over verhuizen en tot slot over huizen in andere landen en huizen van een aantal dieren. Het boek eindigt met een knutselopdracht en een miniquiz (met de antwoorden op de andere kant: handig!). In het midden van het boek vind je nog een zoekplaat, een uitklapplaat die het boek net even interactiever maakt: een huis met 20 ruimtes of eigenschappen die je kunt zoeken. Begrijpelijk dat er gekozen is voor een huis met bijna alles erop en eraan, maar wellicht niet voor iedereen even representatief. Mooi aanknopingspunt om een gesprek over te voeren: wat heb jij ook in je huis en wat niet? Wat zou je willen en waarom?

Een boek dat uitnodigt tot gesprekken én een boek dat jonge kinderen veel leert over wonen en huizen; over wat een thuis is. Fijn dat kinderen door dit boek begrijpen dat een huis niet zo maar ontstaat, maar dat er veel bij komt kijken. Het voorlezen of zelf lezen (sterke lezers) zal laten inzien dat er meer in de wereld is dan het eigen huis dat kinderen kennen.


Goed in te zetten in de Kinderboekenweek van 2023.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page