top of page

Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! van Reza& Chee-Han Kartosen Wong


Je stapt de klas in van Yuna. Zo op het eerste gezicht lijkt het een kleuterklas of groep 3; dat mag je zelf invullen op basis van de kenmerken in de illustraties. Yuna wil naar huis, maar dan vertelt haar meester dat er over een paar dagen een kookwedstrijd is. Dát vindt ze leuk en ze gaat hard nadenken wat ze kan maken. Pas op de ochtend van de kookwedstrijd weet ze wat ze wil maken: gebakken rijst met van alles en nog wat! Alleen...de rijst is op! Ze roept de hulp van haar vrienden in en gaat op jacht naar jasmijnrijst. Ze gaan naar diverse winkels, zoals de Marokkaanse minimarkt, de kaasboer en de Indische toko. Best stoer: jonge kinderen die samen serieus boodschappen doen, maar toch niet geheel geloofwaardig. Helaas heeft een jongen net de laatste rijst gekocht en ze weten wie dat is...Zal het Yuna lukken haar rijst nog te kunnen maken?

De vrolijke illustraties van Maria Koutamanis maken het voorlezen tot een feestje. Het taalgebruik is vrij hip; de auteurs gaan met hun tijd mee:' Lekker koken is helemaal haar ding', 'S.T.R.E.S.S.!!!' of 'Ze roept de hulp in van haar matties'. Niet geheel passend bij de doelgroep misschien, maar het maakt het net even anders dan andere vergelijkbare prentenboeken.


Dit boek is een thematitel van de Kinderboekenweek 2023 en past bij het thema Bij mij thuis. Door de vele diverse gerechten die voorbijkomen, de diverse kinderen die allemaal hun eigen winkel kennen laat dit boek goed zien, dat er thuis verschillen zijn tussen kinderen. Maar misschien nog beter inzetbaar bij thema's als eten of voedsel, koken of bakken en de wereld

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page