top of page

Hotel Bonbien van Enne Koens


Een heel fijn overzichtelijk avontuur dat je in één keer wilt uitlezen. Door de fijne toegankelijke schrijfwijze en de leuke, soms grappige taal, is dit een boek dat het als leesboek én als voorleesboek goed zal doen.


Je leest in dit boek het verhaal van Siri en niet zo maar een verhaal. Je leest het verhaal over het jaar dat Siri tien was. Volgens de proloog gaat het zelfs om het allervreemdste jaar dat ze ooit heeft meegemaakt en na het lezen van dit verhaal zul je het met Siri eens zijn. Siri woont in een hotel met haar ouders en broer Gilles in Frankrijk, langs de N19. Ze heeft het hier enorm naar haar zin, maar de ruzies tussen haar vader en moeder zijn wat minder fijn. Die ruzies lijken steeds meer de overhand te nemen door geldproblemen en wanneer Siri een gesprek tussen haar ouders afluistert, is ze bang dat ze gaan scheiden. Gelukkig heeft ze een lieve, maar soms plagerige broer, die haar met alles helpt. Die band is prachtig omschreven; je gunt iedereen zo'n broer. Als Siri uit de boom valt en ineens een megagoed geheugen heeft, geeft Gilles haar op voor een geheugenkampioenschap in Duitsland. Op deze manier hopen ze veel geld te kunnen verdienen en het hotel draaiende te kunnen houden en wie weet lost het het een en ander thuis op, zodat hun ouders stoppen met ruziemaken. Maar dan is het natuurlijk de vraag of ze gaat winnen en allereerst is het de vraag of ze eigenlijk nog wel op tijd in Duitsland aankomen...


De weg naar de wedstrijd toe is mooi opgebouwd, vooral de weg die Siri's ouders bewandelen met elkaar. Knap om die diepere laag zo subtiel, maar toch groots uit te werken. Het boek is goed behapbaar door de samenhang tussen de thema's (hotel, Frankrijk, ouders, gezin, scheiding), de taal, het geringe aantal personages en de paar verhaallijnen. Doordat het boek zo toegankelijk is geschreven, kun je alle beelden goed voor je zien. Dat filmische maakt het extra goed boek.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page