top of page

De avonturen van de struikrovers van Jonne Kramer

Fijn dat er steeds meer goed leesbare, inhoudelijk sterke en goed opgebouwde kinderboeken op de markt komen voor kinderen in de middenbouw die nog niet heel lang kunnen lezen.


Een voorbeeld van zo'n goed boek is 'De avonturen van de struikrovers' van Jonne Kramer, geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7. In dit boek staan vijftien losse avonturen over de struikrover en zijn drie dierenvrienden: de wasbeer de eekhoorn en de spin. ze beleven steeds opnieuw hele leuke grappige avonturen waarin hun vriendschap soms op de proef wordt gesteld.


De verhalen zijn heel divers; het zijn toegankelijke verhalen waarin veel gebeurt. Zo start het boek bij een roof die de vier rovers doen, doen de dieren een wedstrijdje wie het eerst bovenin de boom is, ontmoeten de rovers andere dieren, wil de spin vliegen, is de struikrover ziek en is de wasbeer een waterval. De verhalen zijn zeer goed los van elkaar te lezen, want er komen geen onderdelen uit eerdere verhalen terug in weer een ander verhaal. Het fijne van deze verhalen is dat het vrij korte verhalen zijn van zo'n 6 à 10 bladzijden per verhaal. Ze zijn allemaal voorzien van verschillende illustraties van Aida de Jong.


Het leuke is dat alle personages in dit boek anders zijn en samen een erg goed team vormen. De spin is vaak een beetje gemeen en snauwt best vaak. De wasbeer is juist weer een beetje lui en grappig. De eekhoorn is vaak angstig of juist een beetje snel sip. De struikrover is degene die toch wel het vaakst de beste ideeën heeft.


Er komen meerdere onderwerpen in het boek naar voren. Onder andere vriendschap, problemen oplossen, samenwerken en stelen. Het fijne daarbij is dat aan elk verhaal wel iets van een gesprek of activiteit te koppelen valt.


De mooie gedetailleerde zwart-wit illustraties van Aida de Jong zijn speels en passen ondanks het zwart-witte bij een natuurlijke omgeving. Het zijn kleine illustraties en wat grotere illustraties die de sfeer van de verhalen goed weergeven.


Het boek heeft verder een heel prettig formaat en een groot lettertype waardoor het de leesbaarheid bevordert.

Schrijver: Jonne Kramer

Illustrator: Aida de Jong

Jaar: 2023

Genre: fictie

Leeftijd: 7+

Uitgeverij: BillyBones


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page