top of page
Schrijver aan het woord
Marc ter Horst over Rugzwemmen
Marc ter Horst

Foto: Matthijs van der Meer

Op de achtergrond zie je het elfde strandje uit het boek.

De titel Rugzwemmen had ik al heel lang. Ik moest er alleen nog een boek bij maken. Nu was ik gewend om informatieve boeken te schrijven. Ik had er al tien geschreven toen ik aan Rugzwemmen begon. En dat is geen informatief boek, maar een roman: een verzonnen verhaal. Ik wist helemaal niet of ik dat wel kon, een heel boek verzinnen. Dus was ik megablij toen mijn uitgever enthousiast reageerde op de eerste versie.

Rugzwemmen gaat over Noor, een meisje met ouders die constant met het klimaat bezig zijn. Ze gaan naar demonstraties, ze eten veganistisch, ze vliegen nooit. Noor snapt dat wel, maar wordt er ook een beetje ongelukkig van. Ik kan me goed voorstellen dat veel jongeren tegenwoordig in diezelfde spagaat zitten. Daar wou ik graag over schrijven. Maar zoiets paste niet echt in een non-fictie boek als Palmen op de Noordpool. Dus werd het fictie.

In Rugzwemmen komt Noor in opstand tegen haar ouders. Zo ontdekt ze allerlei andere manieren om tegen de dingen aan te kijken. Haar nieuwe klasgenoot Tim bijvoorbeeld vertelt haar dat hij de hele wereld aan kan als hij uitzoomt om alles een beetje in perspectief te zien. En dat lukt hem het beste als hij op zijn rug in het water ligt, met zijn rug naar de planeet en zijn gezicht naar de lucht. Die scène had ik al jaren in mijn hoofd. Probeer het zelf maar eens, het werkt altijd.

bottom of page