top of page

Alfabet van Charlotte Dematons


Heel fijn zoekboek dat geschikt is voor alle leeftijden. Met dit boek kun je uren zoet zijn. Er valt ontzettend veel te zien en te leren, want ken jij alle woorden die afgebeeld staan bij letter? Ik niet...


In dit boek vind je op elke spread (twee bladzijden) allerlei woorden verbeeld (zo'n 3000 in het totaal!). Alle zesentwintig letter s van het aflabet zijn uniek uitgewerkt. Er zitten heel veel grapjes in dit boek verwerkt, zoals een nijlpaard dat nagels aan het lakken is en een neushoorn die achter een naaimachine zit. De bladzijden zitten allemaal weer anders in elkaar. Zo zie je op de bladzijde van de letter K een kleuterklas met daarin alleen maar voorwerpen en mensen en dingen die beginnen met de letter K. Eén verhaal op één spread. Op weer een andere bladzijde staan de afbeeldingen gewoon naast elkaar, zonder onderlinge samenhang zoals de letter H. Dat maakt het een zeer aantrekkelijk en gevarieerd boek. Zelfs de lastige letters Q, X en Y zijn niet overgeslagen, maar erg origineel en mooi uitgewerkt.

Een leuke toevoeging is het lettermannetje, de letterdief. Die staat op elke spread en neemt stiekem de bijbehorende letter mee die hij aan het eind van het boek ophangt aan een waslijn.


Heel handig is de app die hier bij is geleverd. Je houdt je telefoon gericht op de afbeelding en in je telefoon verschijnt op de afbeelding de naam. Extra tip: luister de aflevering van de Grote Vriendelijke Podcast met Charlotte Dematons, waarin ze vertelt over dit boek.


Activiteiten zijn er genoeg te bedenken bij dit boek bij diverse leeftijden. Van het simpel aanwijzen en woorden leren tot verhalen schrijven bij alles wat er gebeurt op één spread. 26 kinderen in je klas? Geef iedereen een kopie en laat ze bij die ene letter verhalen schrijven. Of je laat kinderen samen een verhaal bedenken bij het hele boek over het lettermannetje Als je minder vrijheid wilt geven, kun je de kinderen bijvoorbeeld bepaalde zinscontstructies laten opschrijven, zoals tien zinnen bedenken met een lidwoord, bijvoeglijk naamwoord en zelfstandig naamwoord. Ook leuk, vooral bij jonge kinderen, is er zelf een verhaal bij vertellen en dan iets te verwerken wat juist niet op een specifieke bladzijde staat.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page