top of page

Alles wat (niet) mag van Stine Jensen en Ellie Lust


In tien overzichtelijke hoofdstukken die nagenoeg hetzelfde zijn opgebouwd, lees je alles over goed én fout gedrag aan de hand van interessante praktijkvoorbeelden, heldere uitleg en interactieve vragen.


De gehanteerde overzichtelijke opbouw is fijn, zodat kinderen weten wat ze kunnen verwachten. In elk hoofdstuk beschrijft oud-politieagent Ellie Lust eerst heel beeldend een gebeurtenis uit haar leven. Iets wat je zo voor je ziet en zo beschreven dat het kinderen boeit. Daarna volgt in de meeste hoofdstukken een passende vraag om over te filosoferen, zoals 'Heb jij wel eens een smoesje verteld? Wanneer en waarom?' Of 'Mag je als je gepest wordt terug pesten?' Een aantal kinderen geeft vervolgens een verschillende reactie op de vraag, die meestal goudeerlijk en soms grappig is, waarna filosoof Stine Jensen beschrijft wat de wet zegt en verdere uitleg geeft. Die uitleg is begrijpelijk door de voorbeelden en doordat veel lastige termen (want die bevat dit boek zeker) op een toegankelijke manier worden uitgelegd. Soms wordt er daarna nog even teruggegrepen naar het verhaal van Ellie of er volgt nog een tip die kinderen relatief makkelijk kunnen toepassen of kunnen uitvoeren.


Onderwerpen die aan bod komen zijn onderwerpen die leven of bekend zijn bij de meeste kinderen in de hoogste groepen van de basisschool, onder andere rechten van dieren, etherdiscipline, DNA, tweelingen, liegen, stiekem filmen, sexting, pesten, groepsdruk, stelen en omkoping.


Alle informatie wordt voorzien van veelal grappige illustraties van Marijke Klompmaker die de tekst of het belang van de tekst soms even uitvergroten. Hilarisch vonden wij (mijn dochter en ik) de pagina waarop Marijke Klompmaker schrijft dat ze geen illustratie meer kan maken omdat de verf op was.


Ideaal boek om (samen!) te lezen, omdat er best veel onderwerpen in staan die het bespreken met je klas of kind waard zijn, zoals pesten of sexting. Niet elk kind zal dit kennen of hiermee te maken hebben, maar hoe handig is het als ze de informatie uit dit boek ergens opslaan in hun brein zodat ze weten hoe te handelen als ze zelf met iets te maken hebben wat niet door de beugel kan.


Meest geschikt vanaf een jaar of 10, vanwege de soms wat lastige terminologie en de soms pittige onderwerpen.

Schrijver: Stine Jensen en Ellie Lust

Illustrator: Marijke Klompmaker

Jaar: 2023

Genre: non-fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij:

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page