top of page

Als je móét kiezen van Louise Drul


Dit fleurige en kleurrijke prentenboek legt op elke twee bladzijden een dilemma voor. Je leest maar liefst 25 vragen waarbij de auteur je wil laten kiezen tussen twee heel verschillende, vaak geestige dingen. De keuzes staan apart op een bladzijde met daarbij een passende, grappige en kleurrijke illustratie. De keuzes hebben met elkaar te maken, bijvoorbeeld waar je het liefst zou willen wonen, welk huisdier je zou willen hebben, welke taal je zou willen spreken of hoe jij er uit zou willen zien.



De illustraties maken het boek tot een feestje. Ze zijn grappig, fantasierijk en heerlijk overdreven. Ze vergroten de tekst enorm. Heel geestig gedaan. Zo zie je bijvoorbeeld bij het dilemma: 'Als je moet kiezen, heb je dan liever dertien tenen... ...of dinosaurussen tussen je tenen?' één voet met dertien verschillende tenen en komische, blije dinosaurussen. Bij het dilemma 'Zou je liever minuscuul in de jungle willen zijn... ...of een reus in de stad?'' zie je gruwelijk grappige wezens en een reuzenkind bovenop een flat zitten dat bekogeld wordt door een tank en vliegtuigen.


De dilemma's nodigen uit tot gesprek, want waarom zou jij liever naar het strand gaan in skikleding, terwijl een ander juist zou kiezen voor naar de Noordpool gaan in zijn of haar ondergoed? En dat is nog maar één voorbeeld. Dit boek is zeer geschikt om te gebruiken bij het leren argumenteren of filosoferen. Juist ook bij oudere kinderen. Er ontstonden bij mijn negenjarige en een vriendinnetje hele interessante gesprekken en discussies met zeer goede originele argumenten waarbij ze elkaar aanvulden en veel lol hadden. De dilemma's zetten je aan het denken omdat de titel het al aangeeft: 'je móét kiezen! Een middenweg bestaat niet en dat is lastig bij de keuzes in dit boek. Die zijn allebei lekker ingewikkeld!




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page