top of page

Au! van Karst-Janneke Rogaar


Een boek met alle gangbare au-woorden in één verhaal.


Dit verhaal gaat over Paul de pauw die trots is op zijn blauwe veren. Hij wil graag aandacht en dat doet hij door heel hard 'AAAUU!' te roepen. Zo krijgt hij van de kippen wat aandacht. Tot een dag in november een storm opsteekt. Hij wordt daarna ineens wakker op de maan, waar een bizar avontuur start.


Een boek schrijven waarin zo veel au-woorden staan die aan elkaar gekoppeld zijn in één verhaal, is best een uitdaging. In dit boek, is dat merkbaar. De absurde gebeurtenissen volgen elkaar op in dit boek, maar omdat het soms zo bizar is, is het juist interessant en humoristisch. Knap gedaan.. Toch kun je je afvragen of dit boek voor elk kind even goed geschikt is. Met woorden als gelauwerde, heraut of hydraulisch, zullen niet alle 8-jarigen bekend zijn en het is maar de vraag of het al van belang is de betekenis te weten van deze woorden. Dit maakt het wel wat dubbel, want er zullen kinderen zij die betekenissen van de voorgelezen woorden willen achterhalen en sommige woorden zijn best moeilijk. Wel heel fijn dat er een mooie woordenlijst achterin staat, met alle au-woorden die in dit boek staan.


De illustraties zijn passend bij dit absurde en humoristische verhaal en in veelal paarse, oranje/rode kleuren en maken de betekenis van veel woorden goed zichtbaar. De woorden waar de 'au' in zit, hebben een blauwe kleur, waardoor ze mooi opvallen

Een mooi lesidee bij dit boek is een bingo. Maak verschillende bingokaarten met de au-woorden en lees het boek voor aan de kinderen. Wie heeft het eerst bingo? Op deze manier zorg je ervoor dat de kinderen zeer aandachtig luisteren. Een ander wat makkelijker lesidee is om dit boek gewoon voor te lezen en kinderen hun hand te laten opsteken bij de au-woorden die ze horen of de au-woorden die ze horen op te schrijven; uit te breiden met alleen die woorden noteren waar jij een verhaal bij wilt schrijven. Een laatste tip is om kinderen diverse woorden te laten kiezen uit het lexicon om daar vervolgens een verhaal mee te schrijven.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page