top of page

Aydin, het waargebeurde verhaal van een beloega van Olaf Koens


Een wonderlijk waargebeurd verhaal over een beloega in een klein handzaam formaat.


Meteen vanaf de eerste bladzijde ben je al geboeid. Het verhaal start met ‘Papa? Vertel nog eens over Aydin?’. En precies dat is wat er gebeurt. Olaf Koens vertelt over zijn herinnering aan een aflevering van het jeugdjournaal in 1993 toen daar het nieuws voorbij kwam over Aydin: ‘een meterslange, spierwitte, beloega, een vrolijke walvis die op een dag naar een dorpje in Turkije was gezwommen’. Dit verhaal is gebaseerd op de ervaringen van schrijver Olaf Koens zelf, maar om het verhaal mooi te maken en de afzonderlijke verhalen één verhaal te maken, wordt de kleine jongen onderdeel van de eerste ontmoeting met de beloega in 1993. Die overgang is bijna magisch: elke keer als de kleine jongen gaat slapen komt hij in het dorpje Gerze bij de visser Kemal terecht. Wat na afloop van het verhaal duidelijk blijkt, is dat Kemal de échte Kemal is die getuige was van de komst van Aydin in Berze in 1993. De overgang tussen de twee verhalen; de kleine jongen in 1993 op zijn Waddeneiland en de wereld in Berze in 1993 is mooi gedaan; de vuurtoren speelt daar een belangrijke rol in. Origineel bedacht is dat in dit verhaal de naam Aydin (wit of helder) bedacht is door de jongen zelf. Aydin en de jongen worden de beste vrienden.

Olaf Koens heeft op een voorzichtige, niet ingewikkelde en prachtig verhalende manier het verhaal aantrekkelijk gemaakt voor jonge kinderen. Hij gebruikt korte zinnen, makkelijke taal en is heel beeldend. De prachtige en wonderlijke illustraties ondersteunen het verhaal precies zoals zou moeten. Dromerig met erg mooie details én emotie en niet te vergeten de vrolijkheid die elke illustratie van Aydin uitstraalt. Er zijn schitterende platen die twee bladzijden of één bladzijde vullen. Ook zijn er kleine illustraties in de kantlijn; een hele mooie aanvulling, helemaal op de plek waar de kleine jongen beschrijft dat hij dolfijnen en walvissen met sportschoenen tekenende in zijn schriften. Een andere hele mooie illustratie is die waar de zon in het water weerspiegelt, terwijl de zon in de lucht maar voor een heel klein stukje zichtbaar is.


Je kunt alle kanten op met dit boek, maar gewoon lekker voorlezen en kinderen kennis laten maken met zo’n bijzondere gebeurtenis en zo’n bijzondere walvis, is natuurlijk het mooist. Een boek dat uitnodigt tot gesprek. Wat kenmerkt een beloega nou precies? Wat maakt deze walvis zo anders dan andere walvissen? Waarom leeft het ene dier op de ene plek op aarde en het andere dier weer ergens anders?


Een leuke toevoeging is het naschrift met foto's van de echte Aydin en de zoektocht van Olaf Koens naar meer over Aydin.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page