top of page

Dag Sinterklaasje van Jacques Vriens


Dit boek gaat over Lieke en haar broertje Sam in de tijd rond Sinterklaas met alle bijbehorende tradities. Denk aan de intocht van Sinterklaas, het zetten van de schoen, chocoladeletters, spanning of bang zijn voor Sinterklaas, een schoolbezoek van Sinterklaas, pakjesavond, en uiteraard veel Sinterklaasliedjes. Het verhaal start de avond voordat Sinterklaas aankomt. Lieke heeft veel zin in de aankomst van Sinterklaas en Sam snapt nog niet alles even goed. Dat verschil is mooi uitgewerkt. Ook is de spanning die Lieke voelt als Sinterklaas voor haar staat, herkenbaar voor veel kinderen.


De herkenning van alles wat voorbijkomt rond het Sinterklaasfeest zal groot zijn en daarom is dit boek ook zeker aan te raden als voorleesboek of juist als zelfleesboek bij jonge kinderen. Niet alleen de herkenbaarheid maakt dit een sterk boek, juist ook de aantrekkelijke schrijfstijl van zeg maar gerust, meesterverteller Jacques Vriens. Heel fijn zijn ook de losse verhalen die samen één groot verhaal vormen en heel goed apart te lezen zijn. De Sinterklaasliedjes die in die verhalen zijn verwerkt, zijn op een natuurlijke manier verweven in het geheel. De grappige versprekingen van Sam maken het tot slot een een heerlijk boek.

Dit boek is een echte klassieker, want het verscheen voor het eerst in 1983. Na heel wat herdrukken verscheen er in 2020 een nieuwe uitgave, met de nodige aanpassingen, zodat het boek nog beter aansluit bij de huidige tijd. Zo zijn de liedjes aangepast, je ziet allemaal verschillende soort pieten en er zijn wat namen aangepast.


De speelse, eenvoudige maar toepasselijke illustraties zijn in deze uitgave van Marja Meijer. Die maken het geheel helemaal tot een feestje.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page