top of page

De Boebalas van Nancy Bosmans


'POEF!

Er staat een MONSTER in de kamer!

Hij heeft een lange staart...

Een dikke vacht...

HEEL veel manen...

Het is...

DE BOEBALAS!'


Als je op smaakavontuur wilt met jonge kinderen en dat in een kleurrijk prentenboek, dan is dit een zeer geschikt boek.


Als drie zussen bij hun Ghanese oma op bezoek zijn en aan tafel gaan, hopen ze op wat lekkers, bijvoorbeeld de drie P's. Helaas voor hen schotelt oma ze wat anders voorz iets wat ze nooit hebben gehad. Na de eerste hap hebben ze al geen zin meer. Oma snapt het niet en roept het monster Boebalas met een spannende spreuk, want dat is vast de reden dat ze het nog niet lekker vinden. Plotseling staat daar de grote Boebalas in huis, die de kinderen meeneemt op smaakavontuur. Die reis daarna is prachtig weergegeven door de kleurrijke, vrolijke, veelal grote tekeningen van Lisa van Winsen; ze zorgen voor een sfeervol geheel. De gezichtsuitdrukkingen laten goed zien wat de kinderen, wat oma én wat de Boebalas vinden. Je hebt echt het idee dat de kinderen op reis gaan.

Het verhaal leest fijn voor door de afwisseling tussen wat meer en soms heel weinig tekst én door het ritme. De spreuk die oma zegt, is een echte spreuk mét rijm. Daarnaast zijn er leesaanwijzingen aanwezig; er staan soms wat woorden dikgedrukt, cursief en/of groot. Het is best een lang verhaal, maar eigenlijk heb je dat niet zo snel door, vanwege de bijzondere reis die de kinderen maken.


Aangezien er best veel kinderen zijn die niet goed eten of bepaald soort eten niet lusten, is zo'n boek een aanrader: soms moet je gewoon doorzetten, er een feestje van maken én het dus gewoon proberen! Wie weet kan dan ook het recept van de Fufu met okrasoep achterin het boek gebruikt worden. Daarnaast geeft dit boek een goed inkijkje in hoe anders culturen zijn en dus gewoontes. Vanwege die reden ook goed inzetbaar tijdens de Kinderboekenweek 2023.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page