top of page

De gouden baard van Klaas Verplancke


Een humoristisch en leerzaam verhaal over een ijdele koning met een gouden baard.


'Lang, lang geleden, toen bijna iedereen nog dacht dat de aarde zo plat was als een pannenkoek, leefde er een koning met een schitterende baard. Stralend als de zon en sterk als de wind was De Gouden Baard'


En met deze woorden op de eerste bladzijden is de toon gezet. De koning uit dit verhaal blijkt een boze, ijdele koning te zijn die niet alleen elke vijf minuten in de spiegel kijkt, maar ook bijzonder eigenaardige wetten maakt: hij verbiedt alle andere baarden en snorren. Hilarisch is wat er dan gebeurt op de bladzijden daarna, want ook heel veel voorwerpen blijken baard- of snorharen te hebben en daarna dus ineens niet meer. Zelfs de kat en de cactus hebben ineens geen snorharen of stoppels meer.

De baard van de koning groeit en groeit de wereld rond. Maar wacht eens? In het begin van het boek stond toch dat de aarde zo plat als een pannenkoek was? Interessant! Als op een dag ineens een baard de tuin van de koning in komt, eist de koning dat die baard in stukjes wordt gehakt, maar van wie is nou die baard en is het echt wel een slim idee om de baard te verknippen?

Klaas Verplancke weet ontzettend scherp moeilijke onderwerpen als ijdelheid en hoogmoed makkelijk en toegankelijk te verpakken in woord en beeld. De koning zelf is niet in beeld, alleen zijn baard en mond. Dat maakt het een speels boek dat veel tot de verbeelding over laat.


Met vooral groen-blauwe gouden tinten wordt dit verhaal uitgewerkt. We volgen de baard op elke bladzijde, heel fijn overzichtelijk.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page