top of page

De iglo van tante Friet van Tosca Menten


Een grappig en avontuurlijk boek met zeer gevarieerde verhalen die steeds afgewisseld worden met onder andere interviews en krantenberichten. Alle berichten hebben een gemene deler, want in elk stukje of in elk verhaal lees je iets over een 'vijfsterrenwoning'. Een boek over dieren, huizen, huisdieren en je thuis voelen. Perfect dus voor in de Kinderboekenweek.


Het eerste verhaal gaat over Siep die bij zijn tante Friet, een ei vindt voor de voordeur. Het ei blijkt een pinguïnei en had eigenlijk naar de vreemde buurman gemoeten. Als de pinguïn gestolen wordt, komt Siep achter het geheim van de buurman...Het tweede verhaal gaat over het spookhuisdier van kasteel Horrebag. In het derde verhaal lees je hoe spin Picasso een vijfsterrenhuis maakt. Al zijn broertjes en zusjes vinden dat vreemd, maar het levert ook voordelen op. Of toch ook nadelen? Het vierde verhaal gaat over een bizar soort stofzuiger. Het laatste verhaal gaat over de eigen grot van Oepoepe Pakka met een wel heel bijzonder huisdier.

Alle verhalen zijn grappig, spannend en avontuurlijk. Een fijne combinatie, waardoor kinderen aan het lezen blijven. Daarbij is de gebruikte taal erg fijn en rijk: wat zullen kinderen veel woorden leren en veel leren door dit boek te lezen (of door hier uit voorgelezen te worden, want dit is ook echt een erg geschikt voorleesboek!). Daarnaast zijn de taalgrapjes ook erg goed gevonden. Een verhaal over een olifant met daarbij een porseleinkast en in een ander verhaal een paarse opblaaskrokodil zijn leuke extraatjes voor de kenner.


De illustraties van Geert Gratema zijn heel speels en passen perfect bij de humoristische en avontuurlijke setting van het verhaal. Wat dit boek ook eigen maakt is de blauwe kleur; die knalt van de bladzijden. Een nieuw hoofdstuk in een verhaal wordt aangeduid met steeds een bijpassende kleine en dezelfde tekening.


En dan nog dat register, dat is nog grappiger. Veel blauwe woorden staan, maar het lijkt gewoon een bij elkaar gezet rijtje woorden.
Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page