top of page

De lente van kleine beer van Elli Woolard & Briony May Smith


Een hartverwarmend verhaal over de lente in meerdere betekenissen van het woord en dat alles voorzien van sfeervolle illustraties.


In dit prentenboek, dat barst van de rijm, ga je mee op avontuur met Kleine Beer. Kinderen zullen al snel doorhebben door de illustraties en het verhaal dat Kleine Beer net wakker is geworden uit zijn winterslaap, dat wordt subtiel duidelijk gemaakt. Kleine Beer voelt zich nog wel heel klein in de grote wereld, maar gelukkig vindt hij een steen. Geen gewone steen, want de steen voelt warm en als je goed kijkt naar de illustraties zullen veel kinderen wel door hebben wat voor een steen het is. Andere kinderen zullen het pas door hebben als het verhaal bijna ten einde is. Kleine Beer gaat met zijn steen op avontuur en ontmoet allerlei dieren die te druk zijn, omdat de lente eraan, tot hij bij de wolven komt, die hebben wel tijd voor hem. Maar al snel wordt duidelijk dat de wolven niet zo lief zijn en Kleine Beer vlucht de boom in mét zijn steen. Het laat zich al raden, de steen valt en is kapot. Kleine Beer is verdrietig en schopt de steen weg. Maar als hij de volgende ochtend wakker wordt, wacht hem een verrassing...


De tekst is zeer ritmisch en er zit veel herhaling in, wat het voorlezen (en de herkenbaarheid) makkelijker kan maken. Daarnaast is het rijk aan krachtige taal. Kinderen zullen veel nieuwe begrippen leren (winterslaap, bosgrond etc.) en aspecten herkennen die ze in hun eigen omgeving ook kunnen zien, bijvoorbeeld de vogels die nestjes bouwen. Alle tekst is voorzien van schitterende illustraties van Briony May Smith die geprobeerd heeft de kleuren, de dieren en vormen dicht bij de werkelijkheid te laten, waarbij je wel duidelijk ziet dat ze haar eigen draai eraan heeft gegeven.


De insteek van dit boek is zeer sterk, want het laat meerdere betekenissen zien van het begrip lente. Uiteraard ligt de betekenis van nieuw leven en dus het seizoen lente voor de hand, maar ook wordt duidelijk dat de lente een letterlijk nieuw begin kan zijn of een nieuwe vriendschap. Die verschillende kanten kun je goed in dit prentenboek ontdekken.

Schrijver: Elli Woollard

Illustrator: Briony May Smith

Vertaler: Jesse Goossens

Jaar: 2020

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: LemniscaatComments


bottom of page