top of page

De magie van de verboden toren van Ben Guterson


Een toegankelijk, warm, spannend en moeilijk weg te leggen boek, vol mysteries; een ontzettend mooi verhaal voor de bovenbouw.


Dit magische verhaal beleef je vanuit de ogen van Zack Einstein. De opbouw van het boek is erg sterk, alles hangt op een hele prettige manier met elkaar samen. Zo maak je eerst kennis met Zack en vervolgens met de gehele familie Einstein, bestaande uit pap, mam, Ethan, Mirjam, Ruth en Zack. Ook lees je al vrij snel dat het jongere zusje Susan is overleden en dat de familie onder andere daarom is verhuisd en nu in een prachtig groot huis woont dat ze aan het verbouwen zijn. Tegenover het huis staat een toren; de verboden Toren. En juist die Toren heeft een enorme aantrekkingskracht. Als Zack een meisje naar binnen ziet gaan dat lijkt op zijn overleden zusje, besluit hij achter haar aan te gaan, de toren in. Meteen voelt hij een zacht briesje dat uit het niets lijkt te komen. Ook ontdekt hij samen met het geheimzinnige meisje, dat Ann blijkt te heten, een medaillon met vreemde woorden erin. Wat betekenen die woorden? En is die Ann wel wie ze zegt dat ze is? Als er dan ook nog vreemde lichtflitsen verschijnen elke zaterdagavond, wordt het mysterie groter. Zack zet alles op alles om de mysteries te ontrafelen, alleen en samen met zijn broer en zussen.


Het is een sterk boek vanwege de diverse diepere lagen die met elkaar te maken hebben. Het verdriet van Zack om zijn overleden zus Susan en het omgaan met rouw. Maar ook de raadselachtige Ann die op zoek is naar haar vader. En tot slot de betovering van de Toren. Prachtig met elkaar verweven.


De omschrijvingen van de mysterieuze omgeving (de toren, het plaatsje, de bossen..) zijn erg beeldend, waardoor het echt voelt alsof je er bent. De illustraties maken het beeld vervolgens compleet. De voorkant is magisch en door de kleuren heel sfeervol. De illustraties in het boek zijn daarentegen zwart-wit, strak en daardoor mysterieus.


Wat kinderen ook zal aantrekken in dit boek, zijn de verschillende mysteries en de voor sommige kinderen herkenbare gevoelens van Zack.


De auteur is bekend van het Winterhuis hotel, een hele spannende serie met soms een donker randje. Dit boek heeft een iets minder donker randje, maar is wel mysterieus en spannend. Het is vooral een warm, liever en toegankelijk boek.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page