top of page

De ontdekkingsreiziger van Katherine Rundell


Fred, Con, Lila en haar broertje Max overleven een vliegtuigongeluk diep in het oerwoud van het Amazonegebied. Als er brand ontstaat op de beschutte open plek waar zij proberen te overleven, gaan ze op een eigen gemaakt vlot, dieper de jungle in, op zoek naar de bewoonde wereld. Dit doen zij aan de hand van een gevonden kaart. Als zij op een plek komen die bewoond geweest lijkt, ontmoeten zij een bijzondere man die zij de ‘ontdekkingsreiziger’ noemen. Kan hij hen helpen terug naar huis te komen?


Het verhaal neemt je op een prachtige manier mee naar een andere wereld. Je bent net als de vier kinderen constant op je hoede voor gevaren die kunnen dreigen. Het is heel spannend geschreven. Het is heel mooi verhaal, vooral de onderlinge verhoudingen tussen de kinderen en hun overlevingsdrang waarbij ze móeten samenwerken, zijn goed uitgewerkt. Dat overleven een psychologisch spel is, wordt al snel duidelijk. Soms lijkt het alsof er kleine tijdsprongen in het boek zijn waardoor je hele kleine stukjes lijkt te missen (die niet van belang lijken voor het verhaal). Deze schrijfwijze went snel. Net als de vooruitblikken die er soms in zitten. Soms maar één woord of zin waaruit duidelijk wordt dat iets heel belangrijk gaat worden in het verhaal. Dat maakt het verhaal weer uitdagend voor de betere lezer. Het avontuur van de kinderen start wat traag en eindigt wat abrupt, maar dat mag de pret niet drukken! Al met al en prachtig avonturenboek.


Elk hoofdstuk start met een prachtige illustratie die de eerste twee bladzijden geheel vult. De illustraties geven de kern van het hoofdstuk goed weer.


De Engelse editie, 'The Explorer', werd veelvuldig genomineerd en bekroond, o.a. met de Costa Prize.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page