top of page

De Pieto-toets van Hans Hagen


Er is iets met juf Merel, ze start de dag anders dan anders. De kinderen in haar klas snappen het niet: wat is er aan de hand? Dan vertelt juf dat er een groot probleem is: er zijn te weinig pieten in het land. De kinderen kijken juf ongelovig aan: ' Ma-ma-maar...Wij zijn er toch?' En daarmee begint het discussiëren over 'goed kunnen pieten'. Voor sommige kinderen een grote droom: piet worden. Maar als je piet wilt worden, moet je van juf Merel wel eerst een Pietencursus doen met acht Pieto-toetsen! De kinderen moeten voor alle toetsen slagen: algemene kennis, evenwicht, mikken, liedjes, mikken en vangen, sluipen, oog-hand-coördinatie en de eindtoets. Tussen alle testen door staan korte verhalen over de voorbereiding op pieto-toetsen en over hoe de toetsen gingen, worden er liedjes bedacht, wordt er gedanst, leren kinderen meer over Sinterklaas en er wordt geteld tot tien in zes verschillende talen. Niet alleen wordt er geteld in het Nederlands, ook kan Dolores in het Spaans tellen, Salim in het Turks, Hakim in het Marokkaans en Tobias kan in het Hebreeuws tellen. Maar de grote vraag is natuurlijk: zullen de kinderen slagen voor alle toetsen en het pietendiploma krijgen?


De vorm van dit boek is erg sterk en verrassend! Het is een boek met veel afwisseling tussen verhalen, liedjes, perspectieven van kinderen, toetsen, een stukje geschiedenis en de combinatie van erg veel (school)vakken. Een boek dat zeer geschikt is voor de al iets gevorderde lezer om zelf te lezen (vanaf groep 4) en om voor te lezen in de onderbouw. Echt een boek om iets mee te doen. Ga het simpelweg voorlezen en laat je kinderen de Pieto-toetsen doen, dat is het allerleukst. Uit eigen ervaring blijkt dat de 'mikken en vangen toets' veel hilariteit oplevert! De toetsen zullen zeker ook gepreksstof opleveren, bijvoorbeeld bij de vraag:

'Wanneer komt de Sint naar Nederland?'

1. In de winter ja / nee

2. In de zomer ja / nee

3. gewoon als hij zin heeft ja / nee

Wanneer komt hij dan wel? Valt 5 december nou in de herfst of is het al winter?


De illustraties van Marieke van Ditshuizen zijn erg vrolijk en speels! Dat maakt het boek compleet. Extra leuk: de liedjes in dit boek staan op YouTube en zijn via een QR-code te vinden op Spotify.


Een echte aanrader!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page