top of page

De serie 'Winterhuis Hotel' van Ben Gutterson


Inmiddels (2023) zijn er drie delen over het Winterhuis Hotel. De naam zegt het al, het gaat over een hotel en het verhaal speelt zich voornamelijk af in de winter, in de kerstvakantie.


In alle drie de delen gaat het over Elizabeth. Elizabeth die samen met Freddy (een jongen die ze ontmoet in het hotel) allerlei avonturen beleeft in het hotel. De drie delen zijn goed los te lezen, omdat in elk boek een nieuw avontuur beleefd wordt, waarbij personages of gebeurtenissen uit de eerdere boeken, op een eenvoudige en natuurlijke wijze worden toegelicht en verwerkt.


In het eerste boek 'Winterhuis Hotel' maak je kennis met Elizabeth Somers. Ze is wees en wordt door haar oom en tante drie weken naar het Winterhuis Hotel gestuurd. In dit mysterische hotel ontdekt Elizabeth een heel oud boek en dat is de start van een magisch en spannend aavontuur. Bij dit avontuur krijgt ze hulp van de jongen Freddy, die ze ontmoet in het hotel. Freddy wordt door zijn ouders al drie jaar lang met kerst na het Winterhuis Hotel gestuurd, maar dat vindt hij niet erg want hij zou hier het liefst wel willen wonen. Al snel blijkt dat ze één ding gemeen hebben. Ze houden ervan om anagrammen te maken. Freddy en Elizabeth komen er samen achter dat er een vloek heerst in het hotel

Boek 2 'De geheimen van het Winterhuis Hotel' is weer een waanzinnig spannend avontuur. Elizabeth gaat weer terug naar het Winterhuis Hotel. Ze komt achter allerlei bizarre raadsels en geheimen. Er gebeuren mysterieuze dingen. Zo is er bijvoorbeeld ingebroken in de keuken en later in de bibliotheek en ze hoort middenin de nacht iemand rennen. Elizabeth en Freddy weten zeker dat er iemand op zoek is naar de geheime gangen van het Winterhuis Hotel, want ja dat Winterhuis Hotel barst van de mysteries. Dit keer is het een meeslepend verhaal, met de nodige spanning en enge dingen, die op een hele toegankelijke manier beschreven zijn. Ook dit boek heeft weer een hele sterke opbouw. De spanning is meteen voelbaar vanaf de eerste bladzijde; je voelt dat er bijzondere dingen gaan gebeuren en die dingen worden steeds meer.


Het derde boek heet 'Het mysterie van Winterhuis Hotel'. Je zit er meteen in vanaf de eerste bladzijde. Er zijn hele rare dingen aan de hand; het Winterhuis Hotel schudt op zijn grondvesten en een geheimzinnig boek verdwijnt uit een afgesloten kamer. Elizabeth en Freddy vinden verborgen boodschappen in schilderijen en iemand probeert de kwaadaardige Gracella (uit boek 1 en 2) weer tot leven te wekken. Elizabeth en Freddy moeten raadsels oplossen om Winterhuis Hotel te redden en dat terwijl Elizabeth en Freddy eigenlijk het voornemen hadden om gewoon eens rustig in het Winterhuis Hotel te verblijven zonder gekke avonturen.


Alle drie de boeken zijn prachtig vormgegeven met anagrammen en gekke lettertjes en dingetjes die ze vinden tussendoor. Hierdoor zijn het heel aantrekkelijk boeken. Ook staan er veel illustraties, gemaakt door Chloe Bristol. Alle drie de delen bevatten veel beschrijvingen, waardoor je een goed beeld krijgt van de omgeving en van het hotel zef. Dat zorgt er natuurlijk voor dat deze boeken ook best wel dik zijn. Kinderen moeten dus best wel een beetje van dikke, spannende en magische boeken houden en daar niet tegenop zien.


Bijzondere vermelding gaat naar de vertaling naar Imme Dros; zij heeft alle drie de boeken perfect vertaald, wat je wat je vooral kunt merken aan de vertaling van alle anagrammen, woordgrapjes en taalspelletjes.


Het zijn heerlijke spannende boeken die je niet weg kan leggen. Door de vleugjes humor en de vleugjes magie is dit een zeer aan te bevelen serie voor kinderen die houden van spanning, taalgrapjes en mysteries om op te lossen. Er zitten soms best wel wat enge of spannende dingen in waar je tegen moet kunnen (duistere magie, geesten etc.). Geschikt vanaf 10 jaar.Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page