top of page

De sneeuwkoningin van Bette Westera en Aida de Jong


Dit boek is een fenomenaal sprookje in een nieuw jasje dat velen zullen herkennen; een heerlijk verhaal om in te verdwalen en om voor te lezen in de donkere decembermaand.


De sneeuwkoningin is een heel oud verhaal van Hans Christian Andersen uit 1844. Het oorspronkelijke verhaal gaat over wat er gebeurt als Sneeuwwitje haar spiegel kapot laat vallen. Het is een sprookje in zeven geschiedenissen. In deze hervertelling van Bette Westera met illustraties van Aida de Jong is er geen sprake van de bekende zeven geschiedenissen, maar van zeven pakjes. Zeven pakjes die pas geopend mogen worden als de eerste sneeuw valt. In elk pakje zit een doos, in iedere doos zit een voorwerp waar een verhaal bij hoort. Elke zaterdagavond, zeven weken lang, wordt er één pakje van de zolder van een kleine boerderij waar een vader, moeder, een jong en een meisje wonen, gehaald en zo lees je dus zeven verhalen die samen één geheel vormen. De lijn van de verhalen van de zeven pakjes sluit aan bij het eeuwenoude verhaal, maar de setting en personages zijn anders. Fijn is dat het hele verhaal ingeleid en afgesloten op eenzelfde manier die heel goed bij elkaar past.

Het hele boek draait om Arne en Janna, twee beste vrienden. In het eerste verhaal versplintert de toverspiegel van de trol. Deze toverspiegel maakt de wereld slechter en lelijker. In het tweede verhaal krijgt Arne een splinter van een toverspiegel in zijn oog, waardoor zijn hart verkilt, tot groot verdriet van Janna. Als Arne dan op een dag meegaat met de Sneeuwkoningin, is Janna ten einde raad. Ze start haar zoektocht naar Arne. Om Arne warmte te brengen, gaat Janna in het derde verhaal op zoek naar Arne met een rode deken. Ze komt bij een oude vrouw, die haar maar al te graag bij haar houdt, maar toch gaat ze verder. In het vierde verhaal komt ze door een kraai in een kasteel van een prinses terecht. Op de zilveren slee die ze daar krijgt, komt ze in het vijfde verhaal terecht bij rovers. Hier ruilt ze de slee voor een rendier. Met het rendier komt ze in het zesde verhaal bij een Samivrouw die haar onder andere een muts meegeeft vanwege de kou. Tot slot komt Janna bij het ijspaleis van de Sneeuwkoningin. Jarne zit hier voor eeuwig vast; hij moet een niet op te lossen puzzel oplossen in ruil voor zijn vrijheid. Zal het hen lukken weer thuis te komen?


Elk verhaal barst van de mooie taal en doordenkertjes. Ook staan er veel sierlijke en krachtige, maar soms moeilijke versjes van de diverse personages in dit boek. In elk verhaal staan meerdere korte versjes. Vaak zijn het uitspraken van personages, zoals de kraai of de trol, maar ook vind je er een roverslied.


Wat mooi is aan dit verhaal is dat elk pakje een eigen kleur heeft én een echt eigen verhaal heeft waarin het voorwerp én de kleur een rol spelen. Dat is sterk uitgewerkt. Voorin het boek zie je in de inhoudsopgave alle ingepakte pakjes, waarna elk nieuw verhaal, dus elk hoofdstuk, start met een grote illustraties van het uitgepakte pakje waarin het voorwerp te zien is dat centraal staat in het verhaal. Prachtig hoe de illustraties van Aida de Jong samen eigenlijk het verhaal vertellen.


Ideaal (voorlees)boek voor kinderen vanaf een jaar of 8.Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page