top of page

De Vanderbeekers en de geheime tuin van Karina Yan Glaser


Dit is het tweede boek over de familie Vanderbeekers en dan specifiek over de ondernemende kinderen Vanderbeekers. En heel fijn, je hoeft deel 1 niet speciaal te lezen om alles in deel 2 te kunnen volgen.


Het boek start bij de bovenburen meneer Jeet en mevrouw Josie, waar Oliver en zijn drie zussen Jessie, Hyacinth en Laney zich proberen te vermaken, want ze vervelen zich in de vakantie. Isa, tweelingzus van Jessie, is op zomerkamp en wordt ook nog eens gemist door de anderen. Als meneer Jeet ineens een beroerte krijgt en lang in het ziekenhuis moet verblijven, bedenken de kinderen Vanderbeekers dat ze het idee wat mevrouw Josie eerder voorstelde, moeten waarmaken: een tuin maken op de kale grond naast de kerk en dan speciaal voor meneer Jeet en mevrouw Josie. Ze willen hen verrassen en opvrolijken en offeren daar al hun spaargeld aan op. Hartverwarmend hoe de kinderen samenwerken om een ander op te vrolijken en hoe relaties tussen andere personages worden verstevigd door kleine acties. Iets doen voor een ander, omkijken naar een ander en dat dan samen bewerkstelligen is zo gek nog niet. Maar dan wordt het stukje grond waar ze hun tuin in het geheim maken, ineens verkocht en dreigt hun tuin verloren te gaan. In dit boek is het niet zo zeer de vraag óf de tuin blijft bestaan, want de sfeer is positief in dit boek; de vraag is eerder hoe de tuin kan blijven bestaan.


De liefde in dit boek voor een ander is sterk uitgewerkt, op verschillende manieren. Prachtig hoe Laney met haar konijn Paganini zowel meneer Jeet als meneer Beiderman (de man die boven meneer Jeet en mevrouw Josie woont) weet te ontdooien, ze aan het lachen maakt en ze tot actie kan aanzetten. Dat zal kinderen wellicht hardop doen lachen. Ook zijn de kleine acties die broer en zussen voor elkaar doen, erg mooi. Zo komt Oliver achter een geheim van Jessie en hij bedenkt dan (blijkt aan het eind van het boek) een plan waardoor Jessie weer opvrolijkt. Het contact dat Hyacinth legt met Herman, de jongen uit de klas van Oliver die hij niet kan uitstaan, maakt ook dat relaties weer veranderen en verbeteren. Hierbij valt op dat de kinderen creatief zijn om plannen uit te voeren. Niet spectaculair creatief, maar wel vindingrijk.


Een heerlijk boek dat vlot leest, dat niet te diepzinnig is, maar vooral lief, mooi en hartverwarmend met diverse belevenissen. Door de pakkende schrijfwijze, blijf je geboeid tot het einde. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9.

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page