top of page

De Vogeltjesklok van Harm de Jonge


Liefdevol verhaal over dementie vol met krachtige woorden en beeldende taal.


Opa Jopie ligt in het ziekenhuis. 'Zijn hersendoosjes zijn van de plank gevallen en leeg gekieperd. Alles wat opa geweten had is weggewaaid. Maar dokter Bartolli vindt het niet goed dat het hoofd van een vogelprofessor leeg is. Daarom gaat Josse op zoek naar de verloren herinneringen.' Josse neemt je mee in de herinneringen en daarbij vooral alle gebeurtenissen die te maken hebben met de vogeltjesklok die Opa Jopie voor (overleden) oma Sofie maakt.


Het verhaal start met de geheimen van de Ratelberg de plek waar Josse vaak met opa kwam. Die plek is erg belangrijk. Er komen veel prachtige herinneringen voorbij, waarbij de beginnende dementie soms klein en soms groter wordt uitgewerkt. Verder worden onderwerpen als pesten, verliefdheid, dood en gemis regelmatig aangesneden. Niet alleen door oma Sofie, ook door Josse en het overleden zusje van Josse.


Het verhaal is prachtig opgebouwd en vormgegeven. Hoe verder in het verhaal hoe meer gaten worden opgevuld en gebeurtenissen een plek krijgen in het geheel. Dementie is vaak voor kinderen iets onwerkelijks, iets onbekends. Dit boek maakt het door de briljante woordkeuze en beeldende taal heel begrijpelijk.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page