top of page

De wortels van Oranje en andere weetjes over Nederland van Marc ter Horst


Het begin van dit informatieve boek belooft al veel, want er zijn dus gewoon al meer dan 243 verschillende Nederlandse toetjes! Leuke binnenkomer. Het stuk dat volgt bevat alle informatie die niet in het boek te vinden is. Geestig, want Marc ter Horst geeft hier onder andere aan helemaal geen verstand te hebben van alle Nederlandse top-dj's. Dat je dat als lezer maar even weet! Vervolgens volgt een mooie, oranje kaart en een helder origineel overzicht (in de vorm van vragen) welke onderwerpen wél in het boek te vinden zijn. Door zo'n grappige, pakkende start, zal dit boek direct aantrekkelijk zijn om te lezen.


Marc ter Horst neemt de lezer mee in dertig leuke, zeer diverse én originele, vooral onbekende weetjes over Nederland. Een aantal voorbeelden van deze onderwerpen die aan bod komen: waar liggen de gevaarlijkste vulkanen van Nederland, waarom is oranje de kleur van Nederland, wanneer leefden er mammoeten op de bodem van de Noordzee, waarom je nergens anders zo lekker kunt fietsen als in Nederland, hoe Nederlanders de natuur een handje helpen, waar je vissen in vogels kunt veranderen en hoe je een kudde kleumende paarden het water in krijgt. De informatie is wat betreft hoeveelheid precies goed en juist de leuke kanten van de weetjes worden verteld. Alle informatie is voorzien van schitterende illustraties van Wendy Panders (en nog wat foto's) die de tekst goed ondersteunen en op elke bladzijde zijn ze weer geheel anders zijn; een passende en mooie vormgeving dus met diverse kleuren (vooral oranje natuurlijk).

De wijze waarop Marc ter Horst schrijft is zeer toegankelijk. Hij schrijft kort en bondig én schrijft regelmatig op een licht geestige manier door met woorden te spelen. Een mooi voorbeeld hiervan is 'Supermarkten zijn overal anders. In Nederland zijn ze niet zo heel erg super, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Frankrijk of de Verenigde Staten.

Achterin het boek staat een register, waardoor dit boek goed te gebruiken is als je over een specifiek onderwerp meer wilt weten. Eigenlijk wel jammer dat de oranje woorden in de tekst niet overeenkomen met het register, dat had het boek nog beter bruikbaar gemaakt in de praktijk.


Doordat dit boek net even anders is dan andere boeken over Nederland, springt het er uit en maakt het de geschiedenis van Nederland levendiger, wat mede komt door de schrijfstijl en de vormgeving.


Dit boek is uiteraard leuk om gewoon zelf te lezen, maar het is ook erg goed inzetbaar op school bij diverse lessen. Mocht je bezig zijn met het onderwerp Nederland, dan is het juist aan te raden om de kinderen elke dag een bijzonder weetje voor te lezen over Nederland. Een weetje dat blijft hangen door de prettige schrijfwijze waardoor het ideaal is om voor te lezen. Ook zou je als leerkracht de diverse weetjes kunnen verdelen onder de kinderen in de klas (elk kind één weetje), dat ze verder kunnen uitdiepen (indien uitdaging nodig is) om vervolgens aan anderen erover te vertellen of je kunt er een stelopdracht aan koppelen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


Opmerkingen zijn uitgezet.
bottom of page