top of page

Drukte om Nix van Esther van Lieshout


Samen lezen zorgt voor meer en meer leesplezier. Een toneelleesboek is daar een ideaal boek voor.


Dit boek gaat over een grappig wezentje dat uit de ruimte komt en in de kamer van Bunty landt. Bunty verstaat het wezentje niet, maar als het wezentje haar een van zijn kletskousen geeft, kan Bunty het wezentje bijna helemaal verstaan. Het wezentje wil terug naar huis en dit boek gaat over hoe dit buitenaards wezentje Nix terug naar huis gaat.


Er zitten veel (taal)grapjes in het boek en de personages hebben ook allemaal iets grappigs. Doordat er gekke mysterieuze dingen in dit boek gebeuren, zullen kinderen snel samen verder willen lezen.


Het boek bevat overzichtelijke, korte hoofdstukken met niet al te veel personages en niet te veel wisselingen tussen de hoofdstukken. De verhaallijn is overzichtelijk.

Een fijn samenleesboek voor kinderen met een leesniveau dat past vanaf eind groep 5. Door deze boeken samen te (laten) lezen kun je goed werken aan technisch lezen (en dan gaat het dus niet om snel lezen, maar vooral om intonatie en goed lezen).


Voor wie toneelleesboeken nog niet kent: toneelleesboeken zijn boeken die je samen móet lezen; boeken die het leesplezier bevorderen. Iedere lezer neemt de rol van een personage op zich en leest de tekst hardop voor. Eigenlijk voer je dus een toneelstukje op. De teksten bestaan grotendeels uit dialogen. De blauwe tekst bij elk hoofdstuk leidt het hoofdstuk in en geeft aan hoe de rollen in het hoofdstuk verdeeld moeten worden en geeft vaak extra informatie over hoe je voor moet lezen.


Er zijn veel verschillende toneelleesboeken voor kinderen van groep 3 t/m 8. Iedere leerkracht zou een paar van deze toneelleesboeken in de klas moeten hebben!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page