top of page

Een boek vol huizen van Pieter van Eenoge en Julie de Graaf


Een groot informatief boek vol bijzondere huizen, vooral geschikt voor kinderen in de bovenbouw en andere liefhebbers van kunst en huizen.


Verdeeld over vier verschillende hoofdstukken maak je kennis met wel heel bijzondere huizen. In het eerste hoofdstuk leer je huizen kennen die gemaakt zijn van bijzonder en gewoon materiaal. Bijvoorbeeld een huis gemaakt tienduizenden lege glazen. Het tweede hoofdstuk bevat huizen die opvallen vanwege hun vorm, zoals de 'fale' en het glazen huis. Het boeiende aan het eerste en het tweede hoofdstuk is dat je bij veel huizen eerst een oorspronkelijk huis ziet en daarna een moderne variatie, zoals bij de iglo en de bijenkorfhuizen. Dat huizen gebouwd worden op bijzondere locaties lees je in het derde hoofdstuk, zoals wonen in een kraakpand. Tot slot lees je in het laatste hoofdstuk over bijzonder kunstzinnige huizen, bijvoorbeeld over het bellenpaleis. Ook in het derde en vierde hoofdstuk lees je soms hoe een huis van de ene ontwerper weer een andere ontwerper inspireerde voor een eigen creatie van dat huis. Zo lees je hoe de Italiaanse archtitect Ettore Sottsass betoverd werd door de kleurrijke huizen in het Indiase stadje Tiruvannamalai en deze stijl overnam in een groep van interieurontwerpers, de Memphis Group.

Dat Pieter van Eenoge een groot liefhebber is van design en architectuur is in dit boek goed terug te zien. Zijn unieke illustraties lijken schilderijen. Ze zijn abstract, soms surrealistisch en vallen op door de vele kleuren. Dan weer overheersend frisgroen en dan weer donkerblauw. En dat alles gecombineerd met kleurrijke details. Een fraai stukje kunst. De illustraties zijn voorzien van tekst geschreven door Julie de Graaf. Die tekst is duidelijk en geeft net iets meer achtergrondinformatie dan te zien is in de illustraties. Vaak is de scheiding tussen de verhalen die met elkaar te maken hebben en op één bladzijde staan mooi inzichtelijk. Op de ene bladzijde het ene stukje tekst, dat waar een ander huis op gebaseerd is. En op de bladzijde ernaast staat dan de rest van het verhaal. Maar soms is die scheiding minder goed waarneembaar. Dan staat in de ene kolom het ene verhaal en in de kolom ernaast het vervolg. In de tekst staan diverse namen van kunstenaars of ontwerpers dikgedrukt die weer terug te vinden zijn in de inhoudsopgave achterin het boek. Voor de inhoudsopgave vind je nog een wereldkaart zodat je precies ziet waar een besproken en geïllustreerd huis in de wereld terug te zien is.


Een heel gevarieerd boek, vooral voor kunst- en architectuurliefhebbers, geschiedenisfanaten en kinderen die houden van ontwerpen en van huizen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page