top of page

Een reis door het menselijk lichaam van Gail Armstrong

'Een reis door het menselijk lichaam' is mooi vormgegeven, interactief en toegankelijk boek vol weetjes over het menselijk lichaam.


Zo'n beetje het hele menselijke lichaam komt voorbij in dit boek. Je start de reis bij 'Organen & stelsels', om door te reizen naar 'Skelet & spieren', 'Hart & longen', 'Spijsverteringskanaal', 'Spijsverteringsorganen', 'De zintuigen', 'De hersenen', 'Voortplantingsstelsel' en te eindigen bij 'De groei van een baby'. Elk onderdeel wordt ingeleid met wat algemene informatie die helder is uitgelegd in kleine stukjes tekst op twee pagina's waarbij diverse illustraties de tekst verduidelijken. Op deze pagina's vind je diverse flapjes of uitklaponderdelen met soms achter een flapje de binnenkant, de achterkant, een doorsnede of diepere lagen van bijvoorbeeld een orgaan, zintuig of spier met wat korte informatie erbij en andere illustraties. Dat maakt het goed visueel. Een mooi voorbeeld is een grote afbeelding van het spijsverteringskanaal met de dikke darm, dunne darm, maag, lever, alvleesklier, rectum en anus waarbij je als je de dunne darm open klapt meer leest over de dunne darm, maar ook de nieren en de blaas ziet die achter de dunne darm liggen. En als je dan de lever nog weg klapt lees je meer over de lever en de galblaas, die daar weer onder zit. Als je tot slot het flapje van de maag open klapt, lees je informatie over de maag en de alvleesklier én je ziet een doorsnede van de maag.


De informatie die wordt gegeven, is toegankelijk gemaakt door de korte zinnen en nieuwe woorden die in de context goed uitgelegd worden. Sommige anatomische begrippen worden uitgelegd én zijn voorzien van een illustratie (al dan niet achter een flapje), wat het begrijpen net even makkelijker maakt. Achterin het boek staat nog een woordenlijst waarin kort een aantal belangrijke woorden worden uitgelegd.


Doordat de bladzijden groot zijn en je veel flapjes moet openen (meer dan 40 flapjes!) of uit moet klappen om meer te weten te komen en doordat de kleuren steeds veranderen in het boek, is dit een aantrekkelijk boek. Daarnaast bevat het boek rijke taal, wat de taalontwikkeling alleen maar ten goede komt. Kinderen zullen dus veel leren van dit boeiende boek.


Een ideaal boek om in te zetten bij lessen die gaan over het menselijk lichaam (of een onderdeel daarvan). Alleen voorlezen en de illustraties laten zien, kan al helpend zijn. Maar uiteraard is dit boek een zeer geschikt boek om zelf meer te ontdekken over het menselijk lichaam.


Geen zwaar boek, wel veel informatie en vooral door het interactieve element heel leerzaam.

Auteur: Gail Armstrong

Vertaler: Saskia Peeters/ Vitataal

Jaar: 2024

Genre: informatief

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Veltman Uitgevers

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page