top of page

Een toren van tijgers van Lizette Koning & Gareth Lucas


Dit prachtig geïllustreerde boek bevat 26 gedichten over dieren. Je ziet steeds een paginagrote illustratie van een dier of van meerdere dieren met op de bladzijde ernaast een kort gedicht dat past bij de illustratie. Ontmoet beren, poezen, krabben, egels, een kikker, pinguïns, toekans, giraffen, kangoeroes en meer.


Wat opvalt zijn de kleurrijke illustraties van Gareth Lucas. De tekeningen zijn heel divers, maar je ziet direct dat alle illustraties van dezelfde hand komen. Ze bevatten veel kleuren, stippen, ruiten, strepen of vlakken die verwerkt zitten in het getekende dier. Je kunt zien dat Gareth Lucas digitaal werkt. Het dier is of de dieren zijn veelal getekend met een natuurlijke achtergrond: krabben op het zand, giraffen in de woestijn en toekans in de jungle, Het mooie van dit boek is dat de sfeer en de kleuren in de illustraties op beide bladzijden, dus ook op de bladzijde van het gedicht, samenhang vertonen.

De gedichten gaan allemaal over diverse dieren. Het zijn vooral speelse, grappige gedichten waarin je soms het dier even beter leert kennen of waarbij vooral ingespeeld wordt op het aantal dieren in de illustratie. Ze hebben een vergelijkbaar ritme, met af en toe een andere insteek en niet allemaal even lang of kort. Een paar voorbeelden wat betreft het ritme: het ritme van Welterusten! is anders dan Daarom. In Welterusten! rijmen de zinnen (één zin verdeeld over twee regels) direct op elkaar. In Daarom rijmen de tweede, vierde en zesde regel van het gedicht op elkaar. Het is wel raadzaam het gedicht van tevoren even te lezen, zodat je de voorlezer precies weet hoe het gedicht het best klinkt, omdat dus niet elk gedicht precies hetzelfde is.


Je kunt vele kanten op met deze gedichten. Bij jongere kinderen kun je bijvoorbeeld kennis laten maken met de diverse dieren, werken aan taalbewustzijn en oefenen met getallen. Met oudere kinderen kun je juist het schrijven van gedichten aan de hand van een illustratie oefenen en daarbij ingaan op ritme en rijm.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page