top of page

Eiland van de magische dieren- De ontsnapping van Gina Mayer


Nog voordat je het boek opent, voel je de magie van de cover stralen. Mooi daarbij is dat de luipaard met de straalblauwe ogen je direct nieuwsgierig maakt en dat het dier zelf niet op de cover staat, maar op het schutblad. Er zit namelijk een gat in het midden, wat zo een mooi doorkijkje geeft.


Eiland van de magische dieren- De ontsnapping is een spannend avontuur over een jongen Noël die kan praten met dieren. Dat praten is niet zo zeer praten zoals wij dat gewend zijn. Het is meer praten in het hoofd. Hij hoort stemmen van dieren in zijn hoofd. Het klinkt allemaal een beetje absurd en dat is het wellicht ook, maar het is een wervelend, magisch avontuur waarbij je hoopt dat het verhaal steeds net iets mooier en avontuurlijker wordt; en dat wordt het ook.


Het verhaal is opgedeeld in drie overzichtelijke delen: deel 1 de reis, deel 2 het internaat en deel 3 de test. Dat is meteen een goede samenvatting van het boek. In het eerste deel maak je kennis met Noël. Al snel blijkt in het verhaal dat Noël het niet zo makkelijk heeft thuis en op school, eigenlijk gaat alles wat maar mis kan gaan mis. Dus als hij vrij onverwacht op reis gaat (nadat een dier hem hiertoe opdracht geeft), is hij heel blij. De reis, per boot, is bloedstollend. Gelukkig krijgt hij hulp van meerdere dieren, maar hij wordt ook lastig gevallen door andere dieren. In het tweede deel van het boek blijkt Noël op een soort internaat te zijn aangekomen op een eiland ver weg. Dat eiland is één van de eilanden dat hoort bij een eilandengroep. Er liggen nog meerdere eilanden omheen die allerlei bijzondere namen hebben; namen die passen bij de dieren die op dit eiland wonen. Noël is niet de enige mens; er zijn nog een jongen en een meisje die hier leven met wie Noël een bijzondere band opbouwt. Ondertussen moet hij oefenen met gedachtetaal; het praten met een dier zonder te spreken, dus via de gedachten. Dat is behoorlijk lastig. Het laatste deel van het boek heet de test. Noël moet samen met zijn tegenstander namelijk een test doorstaan om te bepalen wie op het eiland mag blijven (want dat mag niet iedereen) én op welk eiland je vervolgens mag wonen. Het wordt een enorm spannende test. Noël zet alles op alles om te mogen blijven, want hij vindt het op de eilanden omzettend fijn. Zal hij de test winnen?


Dit boek is het begin van een serie over magische dieren. De sfeer die het boek ademt is echt magisch. De sterke beschrijvingen van mens, dier en omgeving, zorgen voor een duidelijk beeld. Het verhaal leest lekker vlot, maar de taal is soms wel wat lastig. De spanning is voelbaar, waardoor je door wilt blijven lezen. Het is wel een boek waarbij je soms even goed op moet letten want heel af en toe, vooral in het tweede deel van het boek verspringt de tijd af en toe waardoor je soms een flashback leest en dat leest soms een beetje verwarrend. Als Noël uiteindelijk gedachtetaal spreekt, moet je goed opletten, omdat het soms wat lastig te zien is of nou het dier praat of dat het in de gedachte van Noël is. In het begin is dat nog goed te zien dat verschil maar hoe verder je komt in het boek, hoe lastiger het wordt.


Met mooie illustraties boven aan elk hoofdstuk én een kaart van de magische eilanden achterin het boek, is het een aantrekkelijk geheel.


Een ideaal boek voor sterkere lezers vanaf een jaar of 9 of 10.Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


Комментарии отключены.
bottom of page