top of page

Gedachten denken van Annelies Beck


Kinderboeken die prijzen winnen, trekken altijd de aandacht. Zo ook dit boek. Gedachten denken van Annelies Beck en illustrator Hanneke Siemensma is verkozen tot het Beste Filosofische Kinderboek 2022, zo werd bekend in april 2023. Later, in juni 2023, werd bekend dat dit boek bekroond is met een Zilveren Penseel 2023. Dat zijn niet zo maar prijzen. Reden te meer om dit boek te kennen én te gebruiken.


Noor is een klein meisje dat opvalt met haar rode jurk en haar bruine haren. Ze start een gesprek in dit boek met de vraag 'wat zijn gedachten?' In een blauwe kleur staan op een aantal bladzijden vragen en in het zwart de gedachten bij een vraag. Heel fijn overzichtelijk. Aan de hand van een aantal vragen neemt Noor je mee het verhaal in. Vragen als 'Kun je gedachten vasthouden?', 'Kunnen gedachten verdwijnen?' of 'Kunnen gedachten je boos maken, of blij?' komen voorbij. Vragen waar je over na moet en kunt denken, helemaal vanwege de illustraties die de gedachten ondersteunen. De illustraties zijn veelal in dezelfde tinten, rustig, aandoenlijk, krachtig en dromerig; precies passend bij een boek met wijze vragen waar je over na moet denken. Extra bijzonder zijn de vogels die af en toe terugkeren, die maken het een soort van af. En niet te vergeten, de bijzondere voorkant: ontzettend uitnodigend en dromerig ondanks de eenvoud die het uit lijkt te stralen.

Een boek dat uitnodigt om te praten, om te filosoferen, want elke bladzijde bevat wel iets om over na te denken. Daarnaast vergroot een boek als dit de woordenschat te vergroten vanwege de rijke taal. Woorden als 'ontpoppen', 'ontglippen', 'sluimeren' en 'priegelende spinnetjes' nodigen alleen al uit tot gesprek, want wat zouden deze woorden betekenen? Soms best lastige woorden dus, maar door de context én door de illustraties wordt de betekenis van veel woorden verduidelijkt. Ieder kind zal op zijn eigen niveau dit prentenboek ervaren, dat maakt het juist zo'n mooi prentenboek. Het ene kind zal luisteren naar de taal in het boek, terwijl de ander voornamelijk kijkt naar de illustraties en de rode draad van het verhaal wil begrijpen.


Mooi om voor te lezen aan kinderen die veel dromen of nadenken of juist aan kinderen die piekeren en zeker niet alleen aan kleuters. Kinderen komen er namelijk door dit boek achter wat gedachten zijn en hoe ze werken. Dit boek nodigt uit tot gesprek, daar zijn geen handvatten voor nodig...

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page