top of page

Hele verhalen van een halve soldaat van Benny Lindelauf


In 2021 won dit boek het Gouden Penseel! Dit boek is geïllustreerd door Ludwig Volbeda en geschreven door Benny Lindelauf.


Dit boek won ook al de Woutertje Pieterse Prijs voor ‘mooiste kinderboek van afgelopen jaar’, een Zilveren Griffel en het Gouden Penseel en daarom zeer de moeite waard om eens nader te bekijken. Het boek is voor kinderen vanaf 12 jaar tot 15 jaar. Door soms wat lastige zinnen en moeilijkere woorden en soms wat heftige fragmenten, is het niet direct standaard aan te bevelen voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Sommige kinderen zullen dit niveau zeker al wel aan kunnen in groep 8 maar het gros niet.


Eigenlijk is dit zo’n boek dat iedereen gelezen moet hebben en niet vanwege de gewonnen prijzen, maar simpelweg vanwege de schoonheid van taal (poëtisch mysterieus, sprookjesachtig) en de bijzondere wereld waar over verteld wordt én natuurlijk vanwege de prachtige, mysterieuze illustraties. Illustraties van Ludwig Volbeda waar je in weg kunt dromen die beeldend zijn en het verhaal een troostrijke en dreigende, mooie sfeer geven.

Zes broers die geen namen hebben (Jongstebroer, Oudstebroer, Tweede Oudstebroer, etc.) worden steeds na elkaar opgeroepen per brief om zich aan te melden bij het leger; de oorlog is bijna voorbij (zo staat er in elke brief). Na ontvangst van de brief moeten de broers zich melden bij grenspost 7787. De grenswacht zal daar de slagboom openen na ontvangst van een gift voor het Vredespaleis. De bezittingen die de broers aanbieden vindt de grenswacht niet geschikt, maar een verhaal vertellen vindt hij een prima alternatief, alleen hebben de broers wel één voorwaarde die de lezer pas bij het laatste verhaal te weten komt.


Een boek met zes prachtige verhalen, allemaal anders, magisch, spannend, avontuurlijk en mysterieus, maar in het laatste verhaal past alles in elkaar.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page