top of page

Het feest van Janneke Ipenburg


Alle dieren hebben zin in het verkleedfeest; ze kunnen niet wachten tot ze naar binnen mogen naar het feest. Ze hebben allemaal hun best gedaan om mooie kostuums te maken, dat zie je zo. Het mooie daarbij is dat alle dieren echt goed vermomd zijn en dat je haast denkt, als je goed naar de illustraties kijkt, dat sommige dieren het vermomde dier ook echt zijn. Zo zie je een baviaan, maar je moet heel goed kijken welk dier er schuil gaat achter het kostuum van de baviaan. Welk dier zou het kunnen zijn? Dat maakt het onder andere hierdoor een heel fijn 'kijkboek'. Bij sommige dieren is heel goed zichtbaar wie er schuil gaat achter het masker of het kostuum, maar bij andere dieren moet je heel goed gaan kijken welk dier het is. En als je dan heel goed kijkt, zie je ook nog eens de opwinding of het verbluffende in de dieren heel goed terug.


Maar het boek gaat eigenlijk specifiek over de Kameleon. De Kameleon heeft al drie nachten niet kunnen slapen en heeft ontzettend veel zin in het feest, maar hij wordt uiteindelijk niet door de meerkat toegelaten tot het feest. Hij verkleedt zich en komt elke keer anders terug, maar elke keer is het weer niet goed. Uiteindelijk mag hij het feest binnenkomen (en de oplettende kijker ziet waarom hij nu wel doorgelaten wordt), maar dan wordt hij binnen in het huis overweldigd door alle drukte en alle hectiek; hij kan al het feestgedruis niet aan. Hij besluit daarom om weg te gaan. Hij vlucht naar boven, het dak op van het huis en daar ontmoet hij Haas...


Mocht je 'Bijen blaten niet, dokter Brombeer' al kennen dan is dit boek 'Het feest ook een waar feestje. De dieren zijn een beetje op dezelfde wijze vormgegeven; groot en met mooie zachte kleuren. Die zachte kleuren lijkt echt te passen bij hoe Janneke Ipenburg werkt, net als uitdrukkingen in de gezichten die heel goed zichtbaar zijn. Janneke Ipenburg speelt heel goed met kleuren, want juist in het begin van het boek is alles een beetje zacht qua tinten en hoe verder je komt in het boek, hoe meer de kleuren veranderen en dat maakt het boek een aantrekkelijk geheel.


De tekst is kort én krachtig en verduidelijkt net even die beelden die om meer context vragen.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page