top of page

Het geheime boek van Sinterklaas van Floortje Zwigtman en Sassefras De Bruyn


Dit boek is ideaal voor kinderen in de bovenbouw of eind middenbouw, wanneer kinderen het geheim van Sinterklaas kennen. Het fijne van dit boek is dat het alle informatie bevat die je er is over de Sinterklaas; ja echt alles wat je wilt weten staat er in. De informatie is verdeeld over vijf hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk lees je alles over de echte Sinterklaas, want is er wel een echte Sinterklaas? Er hebben namen veertien sinten bestaan met de naam Nicolaas. Wie is nu de echte? Floortje Zwigtman neemt je mee naar heel lang geleden en legt alles op een fijne toegankelijke wijze uit. Het tweede hoofdstuk gaat over de neven en nichten van Sinterklaas. Je raadt het al, de Kerstman komt voorbij, maar ook bijvoorbeeld een heks uit Italië, La Befana. Hoofdstuk 3 gaat over de helper van Sinterklaas. Dit hoofdstuk start in jaar 1330 waarbij het gaat over duivelse helpers in de middeleeuwen en eindigt in het jaar 2018 waarbij de pietendiscussie niet vergeten wordt. Het vierde hoofdstuk gaat over wie zoet is, krijgt lekkers, dus over allerlei lekkernijen, zoals speculaasjes, taaitaai, kruidnoten, borstplaat, chocoladeletters en meer Tot slot lees je in het laatste hoofdstuk alles over tradities rond Sinterklaas, van de aankomst van Sinterklaas in de stoomboot tot het schoenzetten. Het boek eindigt met vier redenen waarom we geloven in Sinterklaas, gevolgd door een fijne woordenlijst.

Dit boek is een heel fijn, interessant en leerzaam boek met veel feiten, verhalen, illustraties, recepten en een Sinterklaasliedjes-woordenboek. Door de vele bijzondere en speelse illustraties van Sassafras de Bruyn, de prachtige vormgeving (er is zelfs een leeslint!) en het perfecte samenspel met de soms grappige maar vooral duidelijke tekst, is dit een aantrekkelijk informatief boek.


Tips om te doen met dit boek:

- Eigenlijk is praktisch elk hoofdstuk te gebruiken als begrijpend leesles! Laat kinderen een deel lezen en daarover vertellen aan de klas. Of laat kinderen een vraag kiezen (vanaf blz. 131 en die bespreken).

- Lekker zelf laten lezen!

- Oude Sinterklaasliedjes herschrijven in makkelijke taal.

- Gedichten schrijven (genoeg tips in dit boek!)

- Lekker samen recepten uitproberen: pepernoten bakken, taaitaai, banketletters etc.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page