top of page

Het gras lacht groen van diverse auteurs

Een krachtige bundel met verschillende hoopgevende, maar soms ook wat treurige verhalen of gedichten die allemaal het onderwerp gemeen hebben, namelijk het klimaat. De uitwerking is in deze 23 gedichten en verhalen totaal anders, wat niet zo gek is met veel verschillende schrijvers en toch is er enige samenhang. Die samenhang komt door een zekere cadans in elk verhaal of gedicht en door de bijzondere, beeldende en kleurrijke illustraties van Lucas Suykens die veel aanwezig zijn in dit boek.


De gedichten snijden allemaal een belangrijk thema aan: het klimaat. De invalshoek is anders. Het gaat onder andere over omgaan met energie (verspilling), gevolgen van het opwarmen van de aarde (smeltend ijs), meningsverschillen over wat belangrijk is in de wereld, het groener maken van de omgeving, hebzucht en de invloed van de mens op de natuur en dieren. Ook de toon is anders in elk gedicht of verhaal: van optimistisch en hoopvol tot soms wat treurig; je wordt met je neus op de feiten gedrukt zonder dat je te pessimistisch wordt van de verhalen in deze bundel.


Het fijne aan deze bundel is dat er voor verschillende leeftijden gedichten en verhalen in staan. Mooi dat elke auteur zijn eigen kracht of stijl kan laten zien in deze bundel. Zo is het eerste gedicht van Joke van Leeuwen 'hoefnie' eigenlijk voor alle leeftijden geschikt vanwege de toegankelijkheid en stijl, terwijl 'De heetste zomer ooit' van Paul Verrept juist weer voor oudere kinderen passender is, vanwege de woorden en diepere laag. Daniel Billiet geeft niet voor niets aan in het nawoord dat dit boek niet alleen voor kinderen is, maar ook voor volwassenen.


De illustraties van Lucas Suykens maken dit boek tot een sterk geheel. Vooral opvallend zijn de zwevende hoofden; de nek ontbreekt bij meerdere personen die getekend zijn in dit boek. Dat die nek ontbreekt, valt zeker niet direct op. Bij sommige illustraties zijn alle elementen zo sterk in samenhang dat je meerdere keren moet kijken om deze handtekening te ontdekken. Want naast zijn abstracte en wat vlekkerige stijl vormen de mensen zijn handschrift.

Schrijvers: Karla Stoefs, Jens Meijen, Yelena Schmitz, Prozak Poetry, Wim Hofman, Riet Wille, Goedele Horemans, Johanna Kruit, Daniel Billiet, Anke Senden, Gaea Schoeters, Maud Vanhauwaert, Erik van Os, Pim Lammers, Greta Vandeborne, Geert Buelens, Evangeline Agape, Paul Verrept, Gil Vander Heyden, Anne Provoost en Joke van Leeuwen.

Illustrator: Lucas Suykens

Jaar: 2024

Genre: poezie en korte verhalen

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: De Eenhoorn

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page