top of page

Het hondenteam- de speurneus van Clara Vulliamy

Wat een leuke nieuw serie voor kinderen die al eventjes kunnen lezen! Dit eerste boek is een fijn toegankelijk verhaal dat opvalt door de vele illustraties en de fijne bladspiegel die de leesbaarheid vergroot.


Er zullen veel kinderen zijn die in de schoenen van hoofdpersoon Eva zouden willen staan. Je vindt een hond en wil stiekem deze hond houden, terwijl je ondertussen speurt naar de eigenaar. Die speurtocht is aandoenlijk en op een aantrekkelijke manier uitgewerkt, door dat de drie vrienden hun bevindingen noteren in hun krant 'De speurneus'. Samen met haar vrienden Ann en Simone heeft Eva namelijk een krant 'De speurneus'. Ze ontrafelen geheimen en onderzoeken van alles. Dus ook dit mysterie van de hond zonder baasje, is vast op te lossen door de drie vrienden. Het slot is niet zo verrassend, de uitwerking wellicht wel, maar het verhaal laat zich raden waar het naartoe gaat.


Het verhaal past goed bij de belevingswereld van kinderen van zo'n 7 of 8 jaar. Ook past het goed bij deze tijd, want één van de vrienden van de hoofdpersoon is non-binair, iets wat steeds vaker aandacht krijgt. Zonder dat dit belerend overkomt, leer je toch wat meer over wat dit inhoudt.


Het verhaal is goed te lezen, wat mede komt door het wat grote lettertype en de aantrekkelijke opmaak. Heel af en toe staan er woorden in die wat lastig zijn, maar die worden meestal goed (soms te goed) uitgelegd, hoewel je kunt twijfelen bij de uitleg van het woord 'louche'. De (uitgebreide) uitleg is fijn voor lezers die niet alles kennen wat wordt beschreven, maar voor andere kinderen biedt het weer wat minder uitdaging. Maar één ding is zeker: elke lezer van dit boek weet in elk geval wat non-binair zijn inhoudt, wat een illegale fokker is en dat honden een chip hebben waaraan je kunt zien wie hun baasje is.


Een niet al te moeilijk verhaal met veel illustraties die weergeven wat in het verhaal beschreven staat. Door deze combinatie is dit een fijn boek dat het leesplezier nog meer bevordert.
Auteur: Clara Vulliamy

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 7+

Uitgeverij: Veltman UitgeversComments


bottom of page