top of page

Het huis van Hopper van Yvonne Jagtenberg


Een kunst-kijkboek vol huizen en in elk huis woont een andere kunstenaar. Je ziet er heel verschillende huizen van twintig kunstenaars. Op elke spread staat een huis met heel veel details. Bij elk huis lees je iets over de kunstenaar. Je ontmoet beroemde kunstenaars als Vincent van Gogh en Pablo Picasso, maar ook wellicht minder bekende kunstenaars zoals Charlotte Salomon- bij wie je een heel uitzonderlijk huis instapt- en Kazimir Malevich.


Omdat er veel kunstenaars in voorkomen, is dit niet direct een boek om helemaal achter elkaar te lezen. Uiteraard kan dat zeker, maar sommige kinderen zullen de indrukken best veel vinden. Gelukkig heeft Yvonne Jagtenberg daar iets op bedacht. Door de lezer welkom te heten en daarbij te vermelden 'Kijk maar waar je graag op bezoek gaat, snel weer weg wilt of misschien juist wel zou willen wonen. Kom binnen!' Je voelt je meteen welkom, want de huizen hebben geen deuren en je hoeft geeneens je voeten te vegen!


Achterin het boek staat nóg meer informatie over de kunstenaars. Handig voor degene die het boek voorleest aan jongere kinderen en voor degene die meer wil weten over een bepaalde kunstenaar.

Dit boek verdient het om uitvoerig bekeken te worden, want er valt ontzettend veel in de mooie, maar soms best volle illustraties te ontdekken. Het ene huis barst van de vrolijkheid en het andere huis straalt rust of verdriet uit. Precies passend bij de stijl van de kunstenaar. Knap om in één boek zo veel stijlen te verwerken. Extra leuk is het laatste huis van de auteur zelf. Als je haar boeken kent, herken je in haar huis veel van haar eigen werk.


Goed in te zetten in eigenlijk elke bouw en bij heel veel vakken, zoals filosofie, tekenen, kunst en geschiedenis. Het roept al direct vragen op die je kunt bespreken: Wat is een huis voor jou? Wanneer voel je je thuis? Hoe ziet jouw huis of ideale huis eruit? Wat zijn verschillen tussen de diverse stijlen in dit boek? Hoe zou jij de stijl van een specifieke kunstenaar omschrijven? Zijn er kenmerken te ontdekken die passen bij een bepaalde periode of tijd? Je kunt kinderen met dit boek heel goed kennis laten maken met kunst én het feit dat ieder huis anders is en dat iedereen dus ook anders is. Daarom zeker in te zetten in de Kinderboekenweek 2023.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page