top of page

Het jungleboek van Daan Remmerts de Vries


Waarschijnlijk ken je het verhaal van Mowgli door de film die er over deze jongen is. Nou, een ding is zeker, dat is niet het echte verhaal. In dít boek vind je het échte verhaal van Mowgli die in het oerwoud in India opgroeide.


Een hele fijne hertelling die prachtig vormgegeven is. Het boek valt dan ook meteen op door het omslag en de schitterende, dromerige en sfeervolle illustraties én het mooie formaat boek.


Mowgli groeit op bij de wolven. Wolvin Raksha ontfermt zich over hem en hij lijkt hier helemaal op zijn plek. De wijze panter Baghera en de gezellige beer Baloe zijn zijn beste maten en met deze twee vrienden trekt hij er vaak op uit. De tijger, Shere Khan, wil het mensenjong hebben en is boos dat de wolven hem in bescherming nemen. Ondanks dat, blijt Shere Khan jagen op het mensenjong. Als Mowgli door de apen wordt meegenomen naar de tempel, gaan Baghera en Baloe naar Kaa, de slang. Kaa kan hen helpen. Ze bevrijden Mowgli, maar de tijger blijft jagen, wat de lezer erbij houdt; de spanning is voelbaar. Mowgli's vrienden zijn ervan overtuigd dat hij ooit teruggaat naar de mensen, maar daar blijkt het ook niet veilig voor Mowgli. Als Mowgli de tijger doodt, gaat een mens, Buldeo, er met de eer vandoor en dan is het de vraag of de dieren allemaal nog wel veilig zijn. Gelukkig is daar Hathi, de wijze olifant en er ontstaat een plan...

Het taalgebruik is pakkend, eerlijk en rijk. Heftige scènes worden wel iets minder hevig beschreven, maar zeker niet te simpel en te zoet. Prachtig hoe Daan Remmerts de Vries regelmatig speelt met woorden:

'Op een knisperende kalme namiddag kronkelde de python zich zo dat hij met zijn lijf een zitplek maakte voor de jongen... '

Wat extra mooi aan deze hertelling is, is dat de ontwikkeling van baby Mowgli naar volwassen man heel mooi is uitgewerkt door de gedachten die uitgewerkt zijn. De oplettende kijker ziet deze ontwikkeling ook terug in de schitterende illustraties. Zonder de illustraties was het verhaal, naar mijn mening, minder krachtig.


Luister ook naar aflevering 31 van De Grote Vriendelijke Podcast waarin dit boek wordt getipt.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page